– Jag har försök några gånger tidigare, men misslyckats. Jag har nog haft Stigtomtas torraste fläck. Men i år har jag fått arrendera lite ny mark och kunnat vattna där, och då har det gått bättre, säger Erik Sjögren på Bärstabäret.
Självplockningen öppnade för ett par veckor sedan och högen av majsblast har börjat växa. Kundunderlaget finns där.
Erik berättar att han träffar på fler och fler människor som planerar in ordentliga matrundor inför helgen.
– Matrundorna har nästan blivit populärare än att åka till Kolmården. Vi har speciellt märkt en ökning av stockholmare. Det började med jordgubbarna, men just med majsen så är det mer tryck.
Självplockning av majs finns heller inte på så många ställen i Sörmland som Erik känner till.
– Jag vet en gård i Stallarholmen, det har hållit på i många år, och så ett par i Örebrotrakten. Men här är vi nog ganska ensamma.
De torra varma somrarna som varit de senaste åren är annars idealiskt för att odla majs.
– Det finns ett uttryck som säger att det bara finns två saker som älskar 30 gradig värme: stockholmare och majs. Allt annat dör, skojar Erik men fortsätter mer allvarligt.
– Majsen behöver vatten för att komma igång och det fick den i år, problemet nu var i stället kylan. Vi hade sista snöfallet den 15 maj.
Än så länge har vildsvinen inte hittat in till ägorna heller. De och rådjuren hör till dem som annars trivs bäst bland de långa stråna; vildsvinen för att äta, rådjuren för att söka skydd.
Hur ser man skillnad på fodermajs och matmajs?
– Det finns massor av sorter. Men om du ser på den här så har den en röd vippa och det är fodermajs, den här som har en vit är den som man kan äta.
Erik berättar att man mal ned allt av växten inklusive kolven, när man gör foder av majsen eftersom det egentligen är ett gräs. Och att den kolven inte är så god. Skillnad är det med den gula frökapseln som han vecklar ut från blasten.
– Men jag har haft ett par damer från sydamerika på besök och de säger att vi vanhelgar majsen. Att vi äter den som Kalle Anka. De använder till exempel blasten och gör små paket av. De i sin tur är söta och sprider smaken till maten. Så vi har mycket att lära där.
Har du något favoritsätt att äta majs?
– Jag kör Kalle Anka-modellen jag också. Koka och äta. Men det är synd. Vi använder bara ett litet spektrum av vad man kan göra med majsen.