Bäver stoppar dricksvattnet för fritidsboende – ska skjutas

Boende i Stjärnhov har stått utan vatten i tre veckor – på grund av en bäver. "Den är febril", säger Pontus Plaahn från Öllösa samfällighet.

"Bävrar är expert på att bygga,", säger Matilda Söderqvist, jaktvårdskonsulent i Södermanland. Bävern i bild är en annan än den i artikeln.

"Bävrar är expert på att bygga,", säger Matilda Söderqvist, jaktvårdskonsulent i Södermanland. Bävern i bild är en annan än den i artikeln.

Foto: Privat/Privat/Lars Pehrson

Stjärnhov2024-08-25 11:20

– Bävern har byggt så mycket att vattentillförseln nästan är strypt. Det har varit problem tidigare men aldrig så illa som nu.  De boende har stått utan vatten i nästan tre veckor. Därför kan vi inte vänta till jaktperioden, säger Pontus Plaahn.

Han ansvarar för vattenförsörjningen till Öllösa, ett sommarstugeområde i Stjärnhov där över 80 är personer är beroende av vattnet från ån där bävern härjar. Dricksvattnet leds från ån, via ett sandfilter, till en brunn.

– Men det finns inget vatten kvar i den. Bävern har varit väldigt duktig. Brunnen är torr, säger Pontus Plaahn.

undefined
Pontus Plaahn från vattengruppen i Öllösa fritidsområde ligger bakom skyddsjaktsansökan.

Enligt honom är det högst sannolikt en enskild bäver som ligger bakom problematiken. Det är även flera boende som försökt att riva bäverdammarna, men bävern bygger upp dem igen.

– Jag har sett den själv på strandkanten innan den hoppade i vattnet. Den är febril, säger Pontus Plaahn. 

Han berättar att de boende gärna hade sett en alternativ lösning som att förflytta bävern, men det var inte aktuellt enligt länsstyrelsen. 

undefined
Jaktvårdskonsulent Matilda Söderqvist.

Enligt Matilda Söderqvist, jaktvårdskonsulent i Södermanland, är skyddsjakt på bäver inte något ovanligt. 

– Det händer lite titt som tätt, bäverjakt är tillåtet från första oktober, då markägare har tillfälle att reglera sin stam. Men om de ställer till med problem får man ansöka om skyddsjakt utanför den ordinarie perioden, säger hon. 

Enligt länsstyrelsen försvårar inte skyddsjakten upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus för bävern "varken lokalt, regionalt eller nationellt", skriver myndigheten.

Bäverfakta

Det tar cirka 4 timmar för en bäver att gnaga av ett träd som är 25 centimeter i diameter. Stora mängder kvistar och grenar kan finnas på botten av en bäverdamm.

Allmän jakttid på bäver är från 1 oktober till 10 maj. Bäverdammar kan rivas utan tillstånd från 1 maj till 30 september. Om det sker på vintertid kan det ge problem för bävrarna som använder sina dammar för transport och vinterförvaring av föda.

Karta: Öllösa fritidsområde
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!