Trots att säsongen inleddes med en omfattande brand – där restaurangbyggnaden totalförstördes – blev det en bra sommar för Solbacka golfklubb.
– Det blev ett hack på några veckor. Sedan fick vi en tillfällig lösning på plats. Vi hade en stor uteservering och väldigt bra väder under sommaren som gjorde att det fungerade, säger John Held Barkskog.
Golfklubben är beroende av hotell- och restaurangverksamheten för att kunna sälja weekendpaket till långväga gäster. Inför kommande säsong har man därför valt att ta över driften av verksamheterna själva. Det fristående företaget Axellent, som låg bakom Solbacka krog och rum, har valt att inte fortsätta.
– Solbacka krog och rum höll öppet till september. Sedan tog det några månader innan det stod klart att det inte skulle bli någon fortsättning. Nu har vi arbetat i några månader för att hitta en lösning, säger John Held Barkskog.
Det slutade med att golfklubben valde att driva vidare både hotellet och restaurangen i egen regi.
– Vi kommer ha allt under vårt paraply och fortsätta sälja golfpaket. Det kommer bli ett tydligare informationsflöde för gästerna.
Ny personal kommer att anställas – även om upplägget än så länge bara gäller för kommande säsong – och fjolårets tillfälliga lösning återanvänds.
– Det blir ett mellanår. Som jag förstått det planerar fastighetsägaren att bygga nytt längre fram, säger John Held Barkskog.
En av golfklubbens medlemmar är Michael Karlsson, 51. Efter ett arbetsliv som kock sadlade han om strax innan pandemin, då han sålde sina Stockholmsbaserade hamburgerrestauranger och lanserade ett eget sneakersmärke tillsammans med några vänner. På "hobbynivå" driver han även restaurangen Locale i Sparreholm. Från mitten av april till september driver Michael Karlsson golfbanans restaurang på heltid.
– På fritiden spelar jag extremt mycket golf. Det är typ det enda jag gör och samtidigt bor jag sex minuter ifrån golfbanan, så det här passar bra, säger han och fortsätter:
– Vi har inte exakt bestämt öppettiderna, men det kommer vara ungefär som förra året. Jag kommer sätta min prägel på menyn såklart, men det blir inga jättestora ändringar, hemlagad, vällagad mat.
Hur det kommer se ut efter kommande säsong är ännu inte klart.
– Jag vet inte hur klubben tänker, ibland måste man känna på varandra. Det är temporärt kök och fastighetsägaren vill bygga ett nytt, säger Michael Karlsson.