"Det är viktigt att det utreds ordentligt"

Efter nästan två års handläggning kom så det väntade beskedet att ansökan behöver kompletteras. Med det har planerna på att bygga en vindkraftspark vid Ånhammar tagit ett steg framåt, men än är det långt kvar till ett beslut.

Ånhammar3_TJ 160115.jpg

Ånhammar3_TJ 160115.jpg

Foto:

Stjärnhov2016-01-16 06:27

Föreläggande om kompletteringar som skickats till företaget Eolus vind AB är 14 sidor långt och innehåller 34 anmärkningar om förbättringar eller kompletteringar, allt från fler kartor till en kompletterande inventering av förekomsten av fransfladdermus i området.

– Det finns många olika intressen som kan vara i konflikt med varandra. Det är viktigt att få det belyst, säger Bernt Forsberg, handläggare på miljöprövningsdelegationen, som också uppger att just det här föreläggandet varken är mer eller mindre omfattande än vad som är vanligt för projekt av den här storleken.

Att vindkraftsparken skulle ta ett ganska stort markområde i anspråk bidrar förstås till omfattningen på kraven, eftersom det också ökar risken för att olika intressen står emot varandra.

– Om det inte är tillräckligt utrett så går det inte heller att formulera villkor för verksamheten, säger Bernt Forsberg.

När det gäller etablering av vindkraft måste berörda kommuner vara med på tåget för att ett tillstånd ska kunna ges. De kan säga ifrån när som helst under utredningsprocessen, men de kan också välja att vänta tills det finns en komplett ansökan att ta ställning till. Gnesta kommun har aktivt valt att vänta med ett besked från kommunen tills det finns en färdig ansökan att ta ställning till.

På miljöprövningsdelegationen inväntar man nu företagets kompletteringar – som ska vara inlämnade senast 31 oktober – innan ärendet kan utredas vidare.

Går det att säga något om det slutgiltiga beskedet utifrån den utredning som har gjorts nu?

– Nej, det kan hända så mycket under resans gång, det går inte att spekulera i, säger Bernt Forsberg.

När ansökan väl är komplett kungörs den genom en annons i tidningen, och därefter får myndigheter och allmänhet en viss tid, vanligtvis drygt en månad, på sig att yttra sig i ärendet. Den processen, från komplett ansökan till beslut, ska ta max sex månader enligt miljöprövningsdelegationens riktlinjer.

– Men sen finns det möjlighet att överklaga beslutet till mark- och miljödomstolen. Det görs ganska ofta i vindkraftsärenden: de berör så pass många, säger Bernt Forsberg.

– Det är en lång process.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!