Idag är många av hans kollegor på plats i ridhuset på Stjärnhovs säteri. Det är hovslagartävling med deltagare från hela landet. Fyra duktiga yrkesmän från England är också med i tävlingen som arrangeras av Algotsons familjeföretag Horseworkz.
Det luktar av svedda hästhovar, svetten droppar från pannorna på de fokuserade hovslagarna. De smider skor från grunden efter en förutbestämd mall och skor de inlånade hästarna. Allt utförs på tid och processen och slutresultatet bedöms av två expertdomare från England.
Intresset för ridning och hästsport tycks bara öka och arbetsmarknaden för hovslagare är god. De flesta hovslagare är egna företagare.
– Det gör att jag kan bestämma mina egna arbetstider och planera jobbet. Det är en frihet. Samtidigt är det tungt, man jobbar med stora djur. Då krävs en bra grundkondition, säger Tomas Algotson.
Förr var det smeden i byn som smidde skorna och skodde traktens arbetshästar. Med åren har både kraven och statusen på hovslagarna höjts. Nu finns bland annat en treårig utbildning via yrkeshögskolan, närmast på välkända hästcentret Strömsholm i Västmanland. Här varvas teori med praktik.
Jordbruksverket utfärdar godkännande till hovslagare som gått vissa specifika utbildningar. En godkänd hovslagare står under statlig tillsyn.
– En bra hovslagare ska vara saklig och pedagogisk med hästägaren och ha en bra känsla för djur. Annars kommer man inte att få behålla sina kunder, säger Tomas Algotson.