Joel Wennerholm drar ut kniven ur slidan och håller fram den.
– Akta, den är vass, säger han.
Kniven, liksom flera av de andra föremål Joel har hemma, har han tillverkat själv. Intresset för medel- och vikingatid har funnits i släkten sedan tre generationer tillbaka.
– Ända sedan jag var liten har det alltid funnits ett stort intresse för riddare, rustningar och fantasi, säger Joel.
Vid 15 års ålder tog intresset dock fart på riktigt. En bit takplåt som låg och skräpade hamrades till och blev till en orchrustning. I dag beskriver Joel själv sin hobby som en livsstil. Sedan sommaren 2014 tränar han med reenactment-gruppen Huskarlarna i vikingastrid. Reenactment, som på svenska betyder återskapande, handlar om att gå tillbaka till en tidsepok. Joel menar att reenactment närmast kan beskrivas som en sport då du slåss ensam eller i lag för att fälla dina motståndare. Varje person har tidsenliga kläder och vapen. När det gäller vikingastrid så slåss du vanligtvis i en sköldmur. En match kan vara upp till fem minuter, i vissa fall längre. Något direkt poängsystem finns inte, istället handlar det om att själv bedöma om du blivit träffad så pass allvarligt att du är ute ur leken.
– Om ditt lag överlever och de andra inte gör det så har du vunnit, säger Joel.
Strategi är nyckeln till framgång menar Joel. Att bara använda råstyrka, något många förknippar med vikingar, är långt ifrån verkligheten. Varje område på kroppen, även huvudet, är en träffpunkt. Reglerna varierar, i en match kan du till exempel bli träffad en gång på ett ben och fortfarande vara kvar. I nästa match är en träff, vart som helst på kroppen, lika med att du är död.
– Det finns ingen chans för en domare att hålla koll utan man håller ordning på det här själv, det är upp till individen att vara ärlig, säger Joel.
Även om det finns krav på skyddsutrustning (hjälm, benskydd och armskydd) så är sporten inte helt utan risker. Vapnen, som väger tungt i handen, är oskarpa och Joel själv har flera blåmärken efter träningen.
– Det farligaste som finns är nybörjare, det är därför vi tränar mycket, säger han.
Vanligaste platsen att spela en match på är på marknader, till exempel vikingamarknaden vid Stallarholmen där också Joel varit med. Att striderna äger rum på marknader gör också att det finns stora mått av teater med i spelet. Utdelar du ett "dödande" slag går det lika bra att göra det med inlevelse. Joel är dock noga med att påpeka att han själv inte är en fullvärdig medlem i Huskarlarna än eftersom han inte övat så länge. Förhoppnings kommer han snart dit berättar han.
– Jag hoppas kunna fortsätta med det här och ha kul med mina kompisar, för det är ju faktiskt vad allt handlar om.