Nu sår Malin första vårfröerna: "Vi har haft medvind"

Från Tyskland, till Skottland för att landa på gården mellan Nyköping och Björnlunda. I dag driver Malin Schreiber en ekologisk odling tillsammans med sin man Martin.

Malin Schreiber driver en ekologisk odling utanför Gnesta.

Malin Schreiber driver en ekologisk odling utanför Gnesta.

Foto: Jessica Edeson

Stjärnhov2021-03-17 09:15

Tomatplantornas första små gröna blad har precis tagit sig upp i värmetältet som finns i växthuset på Peterslunds gård. Termometern i tältet mäter 18 grader för att de små nysådda grönsakerna ska trivas.

– Vi strävar hela tiden efter att det ska smaka mycket, säger Malin Schreiber.

Och anledningen till att Malin hamnade strax utanför Gnesta hade med utbildningen att göra.

– Jag sökte trädgårdsutbildningar i och i närheten av Hamburg, men det var svårt att hitta en som var anpassad efter personer som hade barn. Det var mer lärlingsutbildningar där man skulle bo på en gård och man förväntades jobba från morgon till kväll, säger Malin Schreiber.

I Järna hittade hon en trädgårdsmästarutbildning på Skillebyholm.

– Vi tyckte att det skulle vara skönt med lite mindre tempo och stress efter att ha bott i en storstad.

Engagemanget för miljö- och naturfrågor har funnits med Malin sedan hon gick i grundskolan, och utvecklades alltmer åt det ekologiska hållet under utbildningen.

– Det handlar bland annat om ett intresse för det ekologiska genom att hitta en hållbar produktion där det inte är en för lång kedja mellan kunden och odlingen. Matkvalitén är också det som driver mig. Vi har ett matintresse och tänker på att hålla en hög kvalité, till exempel genom att det inte är besprutat och att det är giftfritt.

Odlingen är två hektar stor och består av ett växthus och gårdsbutik och under förra veckan såddes de första fröna. Nu är planen att flera olika sorters rödbetor, sallad, tomater, squash och kål är några av grönsakerna ska växa fram.

Flera samarbeten med restauranger ställdes in på grund av pandemin men samtidigt tredubblades försäljningen i gårdsbutiken och andra verksamheter efterfrågade varorna.

– Vi har egentligen alltid tänkt på att ha många ben att stå på och vi har haft våra kunder väldigt utspritt. Det har varit både privatkunder, prenumerationer på grönsakspåsen, marknader och företagskunder, men också skolor och förskolor. Det har varit vår räddning att ha så många olika kontakter.

Att gårdsförsäljningen har ökat drastiskt tror Malin bland annat beror på att fler har fått upp ögonen för ekologiska livsmedel och hållbarhet.

– Vi hade länge tänkt att börja med det här, men vi har haft medvind och det känns som att vi jobbar med det här i rätt tid, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!