– Sisyfos kom på att det kanske inte var så dumt med en internatskola trots allt, säger entreprenören och styrelseproffset Knut Pousette.
Sisyfos tog kontakt med honom för att få hjälp att starta upp skolan på nytt och som ett första steg har nu en ansökan om skoltillstånd lämnats in till Skolverket, något som EFN Finansmagasinet var först med att berätta.
Allting som behövs för att bedriva en internatskola, på Solbacka i Stjärnhov utanför Gnesta, finns egentligen redan på plats, förklarar Knut Pousette:
– Skolbyggnad och idrottsanläggning, allt finns där.
Om ansökan till Skolverket blir beviljad hoppas han att skolan ska kunna öppnas upp till hösten 2025.
– Men realistiskt tror jag att det blir nästa höst.
På skolan ska omkring 250 gymnasieelever kunna läsa de stora akademiska programmen samhällsvetenskap, naturvetenskap och ekonomi. Elevunderlaget är stort och Knut Pousette tror att man kan locka elever från hela landet, då det finns en stor efterfrågan på platser på internatskolor i hela landet.
– Vi tror att en mix av både internationellt, lokalt och från hela Sverige är en väldigt bra grupp, konstaterar han.
En uppstart av skolan skulle innebära ett antal nya arbetstillfällen, omkring 100 stycken. På frågan om det kan bli svårt att rekrytera personal till en arbetsplats som ligger så avsides svarar Knut Pousette:
– Jag tror faktiskt inte det, vi kommer förbereda så att man kan övernatta.
Att Solbacka har ett mörkt förflutet och dåligt rykte i och med Jan Guillous skildringar av platsen i Ondskan, tror inte Knut Pousette ska påverka negativt. Snarare ser han det som ett rättesnöre för hur man ska jobba.
– Nu har skolan vilat i 50 år och jag tror att det är en väldigt bra grund till att göra på något annat sätt och att det inte sitter i väggarna.
Sisyfosgruppen är kända för att köpa omöjliga, eller svåra, projekt. Bland annat äger de den rikskända fastigheten Dragons gate i Älvkarleby utanför Gävle. "Svårt är roligt, enkelt är tråkigt", är de första orden man möts av på fastighetsföretagets hemsida.
Huruvida det är ett omöjligt projekt att dra igång skolan igen kommer att visa sig. Knut Pousette ser vissa utmaningar i projektet men är i det stora mycket positiv.
– Det är kanske inte omöjligt, men lite diffust eftersom man inte riktigt kan räkna på vilka elever som är intresserade och hur elevunderlaget ser ut, förutom att vi kan se att det är stort intresse för internatskolor.
Han drar paralleller med uppstarten av Campus Manilla som, med Stockholmsmått mätt, ligger lite avsides några kilometer utanför centrum på Djurgården.
– Men det löste vi också med lite olika idéer om hur man skulle få folk dit.
Skolan har trots det blivit mycket populär och nu går cirka 1 000 elever där, bland andra prins Oscar och prinsessan Estelle.
Jan Guillou är inte lika positiv till att skolan eventuellt ska öppnas upp på nytt och tror inte att skolan slipper undan de dåliga ryktena eller pennalismen, som författaren skildrat i sin roman.
– Pennalismen är viktig i skapandet av finheten. Den går inte att utradera. Det går naturligtvis inte att säga offentligt, då säger man att man jobbar på den biten, men de kommer köra på den engelska stilen. Det en viktig del i föreställningen, säger han i en intervju i EFN.
Jan Guillou har en förklaring till varför skolan nu är på gång att öppna på nytt:
– Överklassens behov av finskolor har ökat och alla får inte plats på Lundsberg, säger han och avslutar intervjun med ett medskick till de som vill öppna skolan på nytt.
– Klasskampen fortsätter.