Wilma och Mattias ska ge Solbacka ett nytt sken

Nu kommer det att ryka i köket på Solbacka i Stjärnhov. För hit tar far-och-dotter-kockarna Mattias Bierfeldt, 49, och Wilma Sylvefjord, 18, med sig sin brinnande passion för matlagning. "Vi vill skapa en plats där alla känner sig välkomna."

Far och dotter, Mattias Bierfeldt och Wilma Sylvefjord, kommer stå i köket när Solbacka krog och rum öppnar. "Det känns kul och äventyrligt, jag är glad att det blir av", säger Wilma Sylvefjord.

Far och dotter, Mattias Bierfeldt och Wilma Sylvefjord, kommer stå i köket när Solbacka krog och rum öppnar. "Det känns kul och äventyrligt, jag är glad att det blir av", säger Wilma Sylvefjord.

Foto: Magnus Grimstedt

Stjärnhov2022-12-18 10:55

– Det kommer att bli ett levande Solbacka igen, säger Mattias Bierfeldt.

Han lyckas överrösta bullret från snickrandet i bakgrunden. Dottern Wilma Sylvefjord ser på sin pappa med ett leende. De har stora planer för byggnaden som håller på att rustas upp här i Stjärnhov. För i vår öppnas dörrarna till Solbacka krog och rum – en restaurang- och hotellverksamhet som kockduon ska ta hand om. Restaurangen planeras att ha servering både inomhus och utomhus med runt 160 platser totalt. Med utsikt över Kyrksjön som lyser med sin närvaro.

– Det är en fin plats. Jag längtar efter att få igång allt och att det händer saker, säger Wilma Sylvefjord.

undefined
Vyn över Kyrksjön syns från restaurangdelen på blivande Solbacka krog och rum.

Idag är hennes pappa Mattias Bierfeldt platschef på Bruksrestaurangen i Hälleforsnäs. Men när Solbacka krog och rum har premiär 15 april nästa år tar han ledningen här istället. Men nog är det Wilma Sylvefjord som ska sköta ruljansen.

– Jag vill börja jobba nu. Det känns kul och det är skönt att det inte är långt hemifrån heller, säger hon.

Wilma Sylvefjord är född och uppvuxen i Stjärnhov. Nu utbildar hon sig till kock och går sitt tredje och sista år på restaurangskolan i Nyköping. Där fick hon stipendium för bästa restaurangelev – både sitt första och andra år.

undefined
Det var Wilma Sylvefjords idé att komma hit. "Jag hjälpte till på restaurangen som var här i somras. När jag hörde att det inte skulle bli något till nästa år föreslog jag för pappa att vi kunde sköta det", säger hon – och nu är de här.

Intresset för matlagning kommer från uppväxten.

– Ja, det är pappas förtjänst. Som barn var jag med honom på jobbet och det var något med matlagning som lockade.

Trots att Mattias Bierfeldt inte växte upp med kockar i hemmet själv, fascinerades även han av matlagning redan som barn.

– Det är hela tiden ett nytänk med nya tekniker, metoder och råvaror. Dessutom, i och med att världen har öppnat sig de senaste åren, har vi blivit mer medvetna och olika matkulturer har kommit till oss. Ett exempel är Mellanöstern, där är det finns fantastisk matlagning. Jag tycker om och försöker att laga sådan mat hemma.

Men på Solbacka krog och rum kommer en annan meny att serveras.

– Här blir det raffinerad husmanskost, som köttbullar med gräddsås, smörslungad potatis, rårörda lingon och pressgurka. I största möjliga mån ska vi hålla oss till lokala producenter. Gärna certifierat och kravmärkt.

undefined
Solbacka bär på en lång historia. Från läroverk, till konferensanläggning och senare flyktingmottagning. Mest känt är det nog för att ha varit en skola där författaren Jan Guillou gick – hans bok "Ondskan" sägs ha inspirerats av tiden här.

Han säger att det är mycket arbete som väntar. Men det ser Wilma Sylvefjord fram emot – och hon är van.

– Det har varit mycket jobb när jag har varit på Bruksrestaurangen, för där är det nästan fullsatt hela somrarna. Så det är inte främmande att det händer mycket saker, säger hon.

Hon har även haft en hel del praktik – bland annat på stjärnkocken Niklas Ekstedts restaurang Ekstedt i Stockholm.

– Där används ingen elektricitet förutom till kylar och sånt. Maten lagas över eld. Det var häftigt och lärorikt.

Hon fortsätter:

– Till en början var jag nervös. Men det gick jättebra och jag fick mycket beröm.

undefined
Wilma Sylvefjord har bland annat praktiserat på Niklas Ekstedts restaurang.

Och nu, tillsammans med Axellent AB som driver Bruksrestaurangen, arrenderar de fastigheten av Sisyfosgruppen.

Men det är inte första gången som någon av de är på Solbacka.

– För 30 år sedan började jag att jobba som kock här i några år. Därefter jobbade jag i Katrineholm. Men senare kom jag tillbaka hit och var kökschef i sju-åtta år, säger Mattias Bierfeldt.

undefined
Matlagning är en gemensam passion hos kockduon. Men vad de tycker är godast skiljer sig åt. Wilma Sylvefjords favoriträtt är flygande Jacob – något som inte är gott enligt pappa Mattias Bierfeldt. Han föredrar lasagne.

Wilma Sylvefjord pekar på ett vitt hus som ligger en bit bort.

– Där bodde jag när jag var liten. Och eftersom både pappa och mamma jobbade här har jag varit här mycket och har starka minnen härifrån.

Därför tycker de att det har varit tråkigt att se Solbacka förfalla – när det stått utan ägare och renovering en tid innan Sisyfosgruppen köpte det 2021. Nu är de glada över att få möjligheten att se till att Solbacka strålar igen.

– Vi vill göra en plats där alla känner sig välkomna, säger de.

undefined
Planen är att göra en gemensam reception och bar. Samt ett öppet kök med en serveringsdisk. "Då blir det som att vi står i restaurangen och lagar maten. Gästerna ser oss och vi får en närmare kontakt", säger Wilma Sylvefjord.

Bland annat vill de skapa en loungekänsla på restaurangens övervåning. Som både kan användas som festlokal för bröllop och även vara likt ett vardagsrum där det ska finnas rum för gäster att hålla möten i. Och möjligen en spelhörna med biljardbord och shuffleboard också.

– Ja, vi har många planer. Men det har gått så fort, man har inte riktigt hunnit med att tänka, säger Wilma Sylvefjord.

– Men det känns bra. Vi har fått ett himla positivt gensvar när vi har talat om för andra att "nu ska vi till Solbacka". Och det är skönt att vi än så länge är i alla fall två som kan laga mat, säger Mattias Bierfeldt.

Han vänder sig till sin dotter:

– Så nu gäller det att leverera Wilma.

Wilma och Mattias tipsar

Här listar Wilma Sylvefjord och Mattias Bierfeldt fem av sina bästa råd när det kommer till matlagning:

Köp råvaror med bra kvalité.

Använd en termometer.

Tänk på att salta.

Glöm inte kryddor och örter.

Men kanske framför allt: Matlagning ska vara kul!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!