Storskalig fiskodling inomhus kan rädda krisande lantbruk

Inget är sig likt i Abeces gamla fabrik i Enstaberga. Snart ska här växa 40 ton fisk per år, rysk kaviar produceras och ingefära odlas. Allt i den första fiskfabriken i sitt slag i Sverige.

1 april 2016 07:51

Till våren ska de 20 runda bassängerna i den stora hallen där det tidigare byggdes maskiner för att tillverka takpannor fyllas med stör, regnbåge och karp. Det blir den första stora fiskfabriken med helt slutet system, så kallad RAS (recycling aqua system), där nästan allt vatten återanvänds, i Sverige. Konceptet är stort i länder som Kina, Australien och Tyskland, och grundarna tror att det finns en ljus framtid för branschen i Sverige och kanske särskilt för det krisande lantbruket i Sörmland.

– Det finns så många tomma lokaler runt om och för bönder som har hård konkurrens kanske det här kan vara något, säger Elena Gazeeva, vd för bolaget Norrstyle som hon driver tillsammans med maken Sergey Gazeev.

– Det vore jättebra om vårt län blir det första i Sverige där det här blir stort. Om fler är intresserade kan vi hjälpa till med råd och erfarenhet.

Nästan allt vatten återanvänds. Det renas dels med hjälp av karpen, som renar de andra fiskarnas vatten, dels med filter, ozon och bakterier. Därefter syresätts det och pumpas tillbaka till bassängerna, allt på en timmes tid. Slammet och näringen från vattnet leds undan i ett särskilt rör och används som gödning för planteringar som ska finnas längs med väggarna i bassänghallen. Helst skulle Elena Gazeeva odla ingefära.

Systemet att återanvända vattnet för att odla grönsaker kallas aquaponi och finns i mindre skala på olika håll, bland annat utanför Eskilstuna. Men det finns utrymme för mer. Det har både EU och FN:s jordbruksorgan FAO slagit fast.

– Här växer fisken fortare och större mängder fisk kan växa i mindre mängder vatten, säger Elena Gazeeva.

Hemligheten är bra foder och syrerikt vatten som gör att en stör kan bli mogen att lägga rom på fyra år i stället för mellan sju och tio år som i det vilda. Flera olika störarter ska odlas i Enstaberga, bland annat den ryska stören. När de är ungefär ett år gamla sorteras hanarna ut. De kan säljas som matfisk redan när de väger något kilo. Honorna placeras i en särskild bassäng där de får växa vidare för att ge rom som säljs som kaviar.

Karp och regnbåge köps in i Sverige, men stören hämtas i Polen. Senare ska ny fisk tas fram i fabriken med en äggkläckningsmaskin.

– Det här är populärt på flera håll i världen nu. Det är landbaserat och du är inte beroende av något vattendrag eller sjö. Och genom att reglera temperatur, PH, syre och foder kan du odla vilken fisk som helst.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa