Själv skulle inte Tomas Strand kalla sig en prepper, det vill säga någon som förbereder sig inför en samhällsomskakande kris, utan beskriver sig mer som någon som är nyfiken på vad som händer och hur människor reagerar när samhället kollapsar.
I fjol skrev han dock boken Preppster som utspelar sig på Gotland, där han numera är bosatt, så nog kan man påstå att han är bättre förberedd än gemene man.
– En klassisk prepper lär sig att jaga och klara sig själv. Sen finns det den skolan som jag tycker är mer trovärdig och realistisk angående hur människor faktiskt beter sig i kris, det vill säga att de flesta håller ihop och försöker hjälpa varandra.
Tomas Strand tycker överlag att det är lite för mycket fokus på "kex med lång hållbarhet" inom prepping.
– Det räcker inte i en riktig kris som varar flera år. Då är det viktigare att vara mentalt förberedd och göra upp en plan för om krisen kommer. Till exempel bestämma en plats man möter upp barnen på om telefonnätet går ner.
Det viktigaste enligt Tomas är att ha en säker tillgång till vatten, långsiktig mat och ett ordentligt multiverktyg.
– Jag minns att jag köpte en rambokniv på Strängnäs marknad 1985. Man borde istället köpa ett dyrt verktyg som både kan skära och göra annat också.
Under beredskapsveckan kommer det finnas en utställning om hemberedskap i kommunhusets entré för den som vill ha mer information om samhällsberedskap.