Just nu pågår Ramadan som är en helig månad för muslimer runt om i världen. En del av högtiden är gemenskapen med andra människor under fastemånaden när man samlas till iftar, en festlig måltid efter att dagens fasta bryts.
– I Syrien brukar vi bjuda varandra på mat när solen har gått ner. I Sverige är det lite svårare om man inte har familj här men ibland bjuder vänner och grannar varandra. Det kan vara svenska vänner med. Men på grund av coronapandemin går inte det nu, berättar Samah Hrh, som är medlem i Islamskt kulturcentrum i Strängnäs.
Det blir också färre samlingar i moskén i Strängnäs.
– En tradition är att vi har gjort iftar några gånger under Ramadan i moskén. Då har man tagit med sig mat och äter tillsammans. Men i dag är det svårt med coronabegränsningar, både här i moskén och hemma, säger Shwan Hamad från föreningen Islamskt kulturcentrum i Strängnäs.
Samah Hrh berättar att under Ramadan dukar man upp flera rätter och många sötsaker på bordet varje kväll.
– Men nu bryts fastan mestadels bara i familjen, säger Shwan Hamad.
Är det svårare att klara fastan när det är mindre gemenskap med andra?
– När vi bjuder varandra på mat är det roligt. Nu tappar vi det på grund av corona så man känner sig lite ledsen, säger Samah Hrh.
Normalt sett brukar medlemmar i Islamskt kulturcentrum i Strängnäs samlas i Thomas arena under första dagen på eid al-fitr, högtiden som avslutar Ramadan.
– Nu samlas vi inte på eid al-fitr om inte Folkhälsomyndigheten ändrar restriktionerna om några veckor, säger Shwan Hamad.
Men Ramadan firas som vanligt med fasta och bön under pandemin även om festerna blir färre och gemenskapen mindre.
– Ramadan är så viktig för oss som muslimer. Det är som en stor fest för oss under en månad. Man blir ren i kroppen och i själen. Man ber mer och man läser koranen mer, säger Abu Iyad, som är ordförande för Islamskt kulturcentrum i Strängnäs.
– Vi muslimer fastar för att fastan är en av fem av islams grundpelare. Genom fastan hoppas vi komma närmare Gud och tänka mer på människor som är fattiga och hur de har det i vardagen, säger Shwan Hamad.
Islamskt kulturcentrum i Strängnäs har cirka 300 medlemmar och har funnits sedan 2001.