Åker ni busslinje 1, buss 820 mellan Strängnäs och Eskilstuna eller Södertälje och Strängnäs, finns chansen att åka med en sjungande busschaufför.
– Jag hälsar resenärerna välkomna, säger vad jag heter och vem som har namnsdag. Jag brukar också sjunga i mikrofonen eller ställa mig i gången. Oftast blir det Idas sommarvisa, säger Den sjungande busschauffören Janne Höijer.
På busstationen vid resecentrum står linje ett-bussen parkerad och i fönstret syns chauffören med högerhanden i luften, pekfingret och långfingret i form av ett V, handflatan utåt och resterande fingrar indragna till handen. Ett klassiskt fredstecken.
– Tjingeling! Slå dig ner i sätet, välkomnar Janne Höijer.
Mönstret på sätena vittnar om att de klassiska stadsbussarna på vissa håll bytts ut mot turistbussar.
– När jag började som busschaufför såg jag framför mig att köra turister till festivaler och evenemang, men sen kom corona, säger han.
Han har kört buss i tre år. Innan dess har han arbetat som journalist på Mariefreds tidning, som gitarrlärare, visartist och kommunikatör på Kulturskolan i Strängnäs.
Ett av hans första jobb var på Sundby sjukhus och där vaknade intresset för att kommunicera med människor. I flera år jobbade han även som gitarrlärare på anstalten i Mariefred. Bakom lås och bom lärde han fångar spela gitarr och läsa in godnattsagor till sina barn.
– Jag utbildade mig till busschaufför eftersom pengarna inom kulturen tog slut hela tiden, det fanns inga projekt.
Yrket som busschaufför innebär att träffa allt från positiva, onyktra till sorgsna personer. Janne Höijers mål är att resenärerna är gladare när de kliver av bussen jämfört med när de steg på.
– Innan Södertälje klev en finklädd kille på, som inte gick av bussen under resan. Han började gråta, så när vi var på väg tillbaka från Södertälje frågade jag hur det var med honom. Han sa att han och hans flickvän skulle äta middag, men att han blev dumpad på bussen. Då fick jag gå in i psykologrollen och säga några ord.
På Bergkvarabuss i Strängnäs tävlar förarna mot varandra för att uppmuntra till gott bemötande.
– Vi har en Walk of fame i lunchrummet med den chaufför som fått flest positiva recensioner på hemsidan från kunder. Som av en händelse leder jag den, säger han.
När han inte sitter i förarsätet håller han brandutbildningar för barn och gör instruktionsvideor på lätt svenska om Bergkvarabuss och om vänligt bemötande. Han ser det som sin uppgift att förbättra förarnas anseende.
– Branschen har fått ett dåligt rykte, passagerarna tycker att förarna är arga, menar Janne Höijer.
Positivitet är viktigt för honom.
– När jag var yngre lyssnade jag på mörka visor, men sen insåg jag att om jag håller på för mycket med mörker blir jag så själv. Nu lyssnar jag på positiv musik och omger mig av positiva människor för att hålla mig positiv. Jag vill välja det glada i livet.
Han blev känd som Den sjungande busschauffören genom sin Facebooksida.
– Meningen är att när beställningstrafiken kommer igång, att kunder ska anställa mig via Facebook för att få en reseledare eller trevlig busschaufför.
Efter ett varv runt staden börjar bussen närma sig resecentrum igen. När bussen står parkerad där i några minuter brukar Janne Höijer ta tillfället i akt att underhålla.
– Det behövs så lite. Många är lite ensamma och blir glada av att få en hälsning, säger han.