Här räddas havsörnen – blyförgiftad: "Nära svältdöden"

Efter en dramatisk räddningsinsats omhändertogs en havsörn på Fogdö – svårt blyförgiftad och utmärglad. "Den hade dött svältdöden inom några dagar", säger viltfågelvårdaren Markku Vornanen.

"Havsörnen vägde 3,8 kilo men borde väga 5–6 kilo. Den skulle ha dött svältdöden inom några dagar", säger Markku Vornanen som med Sjöräddningssällskapets Rolf Wahlman räddade den fridlysta rovfågeln.

"Havsörnen vägde 3,8 kilo men borde väga 5–6 kilo. Den skulle ha dött svältdöden inom några dagar", säger Markku Vornanen som med Sjöräddningssällskapets Rolf Wahlman räddade den fridlysta rovfågeln.

Foto: Seda Aksoy, Joakim Serrander, Roger Wahlman

Strängnäs2021-02-03 20:01

Roger Wahlman, svävaransvarig på Sjöräddningssällskapet i Strängnäs, berättar om söndagens larmsamtal:

– Det gällde en havsörn i nöd som hade suttit på isen väldigt länge. De hade kallat in viltvårdare, men isarna var inte att lita på så jag och kollegan Roy Forsblom drog iväg med svävaren. 

Vid en brygga nära Kungsberg sammanstrålade de med Markku Vornanen, som ringts in från föreningen Stockholms vildfågelrehab, SVR. Roger Wahlman fortsätter:

– Vi tog ombord Markku och körde ut, men när vi kom nära lättade örnen och flög ut till Vargholmen. Markku sa att det verkar vara något fel på fågeln, så vi gick och letade efter den. Då flög den iväg igen, ut över isen. Där gjorde vi ett tredje försök att fånga den – och då flög den till fastlandssidan.

Då trodde Roger Wahlman att uppdraget var kört.

– Men Markku var envis. Vi körde dit honom och han sprang in i skogen med en håv i handen och mig i släptåg. Efter ett tag hörde jag honom ropa: "Jag har den!"

Markku Vornanen fortsätter berätta:

– Efter en andra landning låg örnen kvar, så jag kunde fånga den med håven. Den var helt utmattad. När jag lyfte upp den kände jag att bröstet bara var ben. Jag tänkte att den kanske var blyförgiftad, för det går på nervsystemet och då kan de inte flyga och inte fånga mat. 

undefined
Havsörnens ringmärkning visade att det är en hona, född 2015 i södra Småland. Enligt Naturskyddsföreningen kan de i sällsynta fall bli över 30 år gamla i det vilda och uppemot 40 år i fångenskap.

Havsörnen kördes till SVR:s anläggning i Österåker, där den fick mat och medicin – och blyteorin bekräftades:

– Blodprov visade att hon var kraftigt blyförgiftad. Hon skulle ha dött svältdöden inom några dagar.

Vad beror förgiftningen på?

– Vi misstänker att det är från slaktavfall i skogen. Använder man ammunition med bly så klipper jägarna bort köttet kring träffpunkten och kastar det i naturen, så äter havsörnarna upp det. Vi får ganska ofta in blyförgiftade örnar från Stockholms skärgård, säger Markku Vornanen.

En studie visar att blyförgiftning är en vanlig dödsorsak bland havsörnar – och just på Stockholm vildfågelrehab har ordföranden Victor Persson utvecklat en metod för att bota drabbade fåglar, så de kan släppas fria igen. 

Hur det går för örnen från Fogdö går att följa via SRV:s hemsida.

– Jag pratade med Victor igår, tisdag. Den mår inte bra, men vi hoppas, säger Markku Vornanen.

I Sverige var havsörnen nästan utrotad på 1970-talet, men efter en stadig ökning listas den nu som "nära hotad", det lägsta steget i Artdatabanken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!