Strängnäspolisen delade bild utan lov – det här gäller

Polisen i Strängnäs publicerade en bild från nyhetsbyrån TT, utan att ha bett om lov. Nu måste myndigheten betala skadestånd för sitt misstag. Här klargör tidningen för vad som gäller för bildspridning på sociala medier.

"De som följer oss på sociala medier vet att vi matar med inlägg varje vecka", säger Peter Sigurd efter att polisen får betala för att olovligen ha publicerat en TT-bild på en krossad bilruta.

"De som följer oss på sociala medier vet att vi matar med inlägg varje vecka", säger Peter Sigurd efter att polisen får betala för att olovligen ha publicerat en TT-bild på en krossad bilruta.

Foto: Fredrik Sandberg/TT, Ingar Frostberg, Helena Landstedt/TT

Strängnäs2022-05-17 11:43

I januari 2018 publicerade Strängnäspolisen en genrebild på en krossad bilruta. Problemet var att bilden kom från nyhetsbyrån TT och att polisen inte hade tillåtelse att använda bilden, samt att varken fotograf eller TT omnämndes i inlägget.

I början på det här året uppmärksammades polisen på att bildpubliceringen inte var laglig och nu krävs de på ersättning för missen och tvingas betala 1 900 kronor till TT.

– Det är olyckligt om en bild har använts på fel sätt, men polisen får betala böter och anpassa oss efter det, säger kommunpolis Peter Sigurd, och tillägger att han förvånas över att kravet dyker upp först fyra år senare.

Att det gått så lång tid gör att han inte kan svara på hur det gick till när publiceringen skedde.

– Vi lägger ut så mycket inlägg. Vi har vår policy att vi använder våra egna bilder eller bilder från polisens arkiv. Att det här dyker upp betyder inte att vi inte har koll på upphovsrätten. Vi matar våra sociala medier med inlägg varje vecka, så koll har vi i allra högsta grad, säger Peter Sigurd.

undefined
"Jag tror att det är jättevanligt att man ser en bra bild på en tidningssajt, högerklickar, laddar ner bilden och sedan laddar upp den i sitt egna flöde. Det får man inte göra utan tillstånd", säger Mats Schagerström, bildchef på TT.

Inte bara myndigheter och kommersiella aktörer omfattas av upphovsrätten. Även en privatperson som vill dela en bild på sociala medier måste ha koll på vilka regler som gäller.

Generellt sett får du lägga upp någon annans bild inom samma sociala medie-plattform om du gör det genom att trycka på "dela-knappen" på exempelvis Facebook och på så sätt delar ett redan befintligt inlägg, berättar Mats Schagerström, bildchef på TT.

– Däremot får du inte ladda ner någon annans bild och publicera den på en blogg, webbtidning, sociala medier eller annat. Det du laddar upp på sociala medier måste du ha en egen upphovsrätt till, eller upphovsmannens tillstånd till att ladda upp, säger han.

Vilka är konsekvenserna av att dela en bild otillåtet?

– Den som har upphovsrätten kan göra anspråk på ersättning från den som publicerat bilden på sin kanal, man kan tänka sig att man skulle bli tvingad att betala några tusenlappar.

Vill du sprida en bild finns det egentligen bara en sak att göra – att fråga!

– Du kan skicka ett meddelande till personen som har tagit bilden och fråga om du får dela den vidare, samt säga att du förstås kommer att ange vem fotografen är. När personen svarar ja, har du tillstånd från upphovsmannen, säger Mats Schagerström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!