– Vi mår väldigt bra när vi får hjälpa till, det finns det forskning på.
Därför vill Strängnäsbördiga Sophie Gripenberg, hållbarhetsexpert på Svenska röda korset, hjälpa fler att göra hållbara val – för sig själva, men även för andra. Det är enkelt att komma igång, anser hon, man måste inte stå sida vid sida med Greta Thunberg utanför riksdagshuset.
– Det är lätt att bara tänka på de stora globala frågorna, men mycket av det vi behöver göra måste ske lokalt. Man kan engagera sig oavsett om man associerar sig med aktivism eller inte. Frågan tillhör inte heller ett parti eller en rörelse.
Här kommer hennes topp fem-sätt som alla kan bidra med på vägen mot en ljusare framtid.
1. Gör din röst hörd
– Du lever i ett demokratiskt samhälle. Du kan påverka med din röst, men också hur du väljer att engagera dig i lokalpolitiken. Du behöver inte bli lokalpolitiker för det, utan du kan till exempel skicka in ett medborgarförslag.
2. Engagera dig i dina hjärtefrågor
– Har man ett område som man brinner extra för eller är duktig på, fokusera på det, oavsett om det har med matlagning eller med resande att göra. Det kan vara alltifrån att skapa kunskap kring natur och fågelskådning till att lära nyanlända svenska. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något.
3. Skänka pengar
– Du kan också donera pengar till en organisation. För mig som jobbar på en vet jag ju vilken skillnad det gör.
4. Konsumera mindre
– Det är många som frågar: 'Vad kan jag göra när jag konsumerar?' Det lättaste svaret är att bara minska konsumtionen. I stället för att fastna i frågan om en produkt är hållbarhetsmässigt bra, ser till att dra ner på köpen. Och när du väl köper något, försäkra dig om att det är någonting som du verkligen behöver och kommer att använda länge.
5. Konsumera bättre
– Fundera över dina köp. Var kommer de ifrån och hur har de blivit producerade? Om det går, köp andra hand. Vi måste verkligen bli bättre på att använda det som redan finns i omlopp, oavsett om det är en bokhylla eller en barnvagn. Det finns otroligt mycket på alla digitala plattformer och nu finns även svenska Röda korset på Tradera. Om man tar textiler som exempel så köper vi i Sverige 13–14 kilo årligen. Det har ökat med 40 procent sedan 2000. Men mindre än ett kilo av årskonsumtionen kommer från second hand.