Migrationsverket behöver allt färre platser på tillfälliga asylboenden och avvecklar cirka 80 boenden fram till sista januari 2017. Det innebär att drygt 6 000 personer ska byta boende de närmaste månaderna och det är precis det som händer för dem som bott på Tuna motell. Ensamstående har fått boende i närheten medan par och familjer flyttas till Hälleforsnäs, Flen eller Vingåker.
Några av dem som börjat skolan i Nyköping är syskonen Sima, Mohammed Akram, Hagar och Sara Jabari som flytt tillsammans med sin mamma och ettårige syster från Aleppo. En av de städer i Syrien som drabbats hårdast av kriget. Nu hoppas de hitta någonstans att bo i Nyköpingstrakten. Annars blir det Vingåker som blir nästa adress.
– Jag vill gå kvar i Oppeby. Jag började gråta när jag fick veta att jag skulle lämna min lärare och alla kompisar, berättar Hagar som går i årskurs tre på Släbroskolan.
De har bott ett år i Svalsta och det har varit den enda bostadsorten i Sverige för dem. Mohammed Akram går årskurs åtta på Nyköpings högstadium.
– Jag vill helst inte flytta till en annan kommun. Både skolan, lärarna och kompisarna är bra här, säger han.
Sima går på Gripenskolan och hoppas också på att kunna fortsätta där.
– Jag siktar på att studera till läkare, berättar hon.
Vi sitter i ett slitet och spartanskt möblerat allrum inne på Tuna motell. Flera av de andra som bor här har samlats för att lyssna. Abdullah Omar, vars dotter är kompis med en av syskonen, berättar att det är bråttom.
– De vill fortsätta studera här, men Migrationsverket tömmer Tuna motell redan på tisdag. Jag skulle gissa att de kommer redan klockan nio på morgonen. Det blir alldeles för långt för dem att pendla hit från Vingåker för att gå i skolan, säger Omar som själv ska flyttas till Flen.
Monica Hedén Krusell från Bergshammar, som har varit volontär på asylboendet, vädjar om hjälp åt de flyktingar som börjat gymnasiet i Nyköping.
– Jag hoppas att någon kan ha ett rum över för att hysa in någon av dem, åtminstone så att de kan gå färdigt den här terminen. De har kommit i gång bra och är så skötsamma. De har varit med om så mycket redan och behöver inte mer otrygghet, säger hon.
Monica Hedén Krusell är starkt kritisk till att flyktingar, som hon bland annat själv har varit med och ordnat praktikplatser till, nu får flytta från området.
– Jag tycker att man tänker fel när man rycker upp dem som börjat etablera sig, säger hon.
Några av de som tidigare bott på Tuna motell har fått hjälp med bostad och har på så sätt kunnat fortsätta sina liv i Nyköping. Bland annat det lärarpar som SN tidigare skrivit om; Sohilla Binahri och Bahram Faramrzi.