Förskolan vandaliserad: "Ska vara barnens trygga miljö"

Vaser och fruktträd förstördes förra helgen på Svalsta förskola. Nu uppmanar pedagogerna de som förstör: "Vi måste tänka att det är allas barn".

Kajsa Öhman och Jenny G. Andersson tycker Svalsta förskola är förskonad från skadegörelse och ser helgens händelsen som ett tråkigt undantag.

Kajsa Öhman och Jenny G. Andersson tycker Svalsta förskola är förskonad från skadegörelse och ser helgens händelsen som ett tråkigt undantag.

Foto: Sara Hadfy Högström

Svalsta2021-06-28 07:45

– Det blir större konsekvenser än att bara ta upp några glasbitar. Ofta leder något sådant här till samtal om värdegrund om varför man gör så och så vidare, säger Jenny G. Andersson biträdande rektor för Svalsta och Bergshammar förskola.

Personalen och barnen på Svalsta förskola möttes måndagen den 21 juni av glassplitter och avbarkade träd på en av deras uteplatser. Under helgen 19-20 juni hade någon tagit vaser som ställts ut på gården som dekoration och krossat dem. Resultatet blev att gården fick stängas av en dag för sanering. Trots att gården är finkammad upptäcks fortfarande småbitar av glas på marken och en av sandlådorna har man fått tömma på sand.

undefined
Kajsa Öhman och Jenny G. Andersson tycker Svalsta förskola är förskonad från skadegörelse och ser helgens händelsen som ett tråkigt undantag.

– Barnen blir oroliga. Det här är deras trygga miljö och de känner givetvis av när något har hänt. Men vi har kunnat hantera det konstruktivt och det är inget barn nu som fortsatt verkar oroligt, säger Kajsa Öhman, som är en av förskolans pedagoger med inriktning på utepedagogik.

Totalt är det tre fruktträd som man gått på. Två har kommunen försökt att rädda genom att plasta in de skadade delarna, men det tredje trädet har tagit för stor skada och kommer att dö.

undefined
Flera av fruktträden på gården har någon barkat av.

Både Jenny och Kajsa anser att de på Svalsta förskola är relativt sett förskonade från vandalisering, och att förra helgens incident tillhör undantaget. Trots det förklarar de att en sådan här händelse ändå sätter i gång tankar om hur man kan göra utemiljön säkrare och vad man eventuellt borde plocka undan när förskolan stänger.

– Man får gärna låna våra bänkar och vara på gården när förskolan är stängd, men man ska vara rädd om den, säger Jenny.

Hon förklarar att hon tror att man kan komma tillrätta med problemet genom att visa mänsklig omtanke,

– Här i Svalsta tror jag det hjälper om det finns vuxna som syns ute. Att man är uppmärksam när man är på kvällspromenad. Och att man går fram och frågar hur läget är och bryr sig om när man ser ungdomar som hänger ute, säger hon.

undefined
Utepedagogen Kajsa Öhman står vid potatislandet som barnen odlat fram. När det är dags för skörd används potatisen i förskolans kök.

På Svalsta förskola bedriver man en stor del av pedagogiken utomhus. Bland annat har barnen tillsammans med pedagogerna anlagt en trädgård. Där de odlar saker som används i skolköket. I fjol var det igen någon eller några okända gärningspersoner som ryckte upp det barnen odlat.

– Det är jättetråkigt. Det känns ju såhär, in i hjärtat. Det är jättetråkigt när vi har skapat något tillsammans med barnen. Det är ju processer som stannar upp, säger Kajsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!