Nya gruppboenden kan generera 20 nya jobb

Vårdföretaget Nytida och kommunen samarbetar för att minska det stora behovet av boenden för personer med funktionsnedsättningar.

Än så länge en byggarbetsplats, men i mars nästa år hoppas Nytida kunna öppna gruppboendet i Svalsta.

Än så länge en byggarbetsplats, men i mars nästa år hoppas Nytida kunna öppna gruppboendet i Svalsta.

Foto: Tobias Johannesson

Svalsta2019-11-28 06:30

Precis intill Tuna motell i Svalsta pågår byggnationen av ett helt nytt gruppboende för personer som omfattas av LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Det är det privata vårdföretaget Nytida som ska starta verksamheten med inriktning mot det som kallas personkrets 1 inom LSS, vilket innebär personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.

Men det är ännu inte helt klart vilken målgrupp man inriktar sig mot. 

– Det är efterfrågan som styr det och vi har påbörjat en dialog med Nyköpings kommun. Om det här ska vara ett boende för lågfungerande eller högfungerande, unga eller vuxna vet vi inte i nuläget. Det beror på kommunens behov, säger Pernilla Moqvist Pettersson, affärsutvecklare på Nytida.

Boendet kommer att ha sex lägenheter på cirka 45 kvadratmeter vardera, med uteplats.

– Byggföretaget tror att de kommer vara klara i februari och vi kommer att ha tillträde till fastigheten i mitten av mars 2020.

Även i Tystberga anlägger Nytida en gruppbostad med inriktning mot personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd (personkrets 1). Precis som i Svalsta handlar det om ett boende för sex personer.

– Där har vi inte riktigt kommit igång än, allt är klart med bygglov men vi har inte satt spaden i backen. Vi räknar med att det kan vara färdigt inom ett halvår, och av erfarenhet vet vi att det är bättre att starta upp i september än i juli med tanke på rekrytering av personal.

SN har tidigare skrivit om den skriande bristen på boenden för personer med funktionsnedsättningar i Nyköpings kommun, i maj var 27 personer med LSS-beslut därför placerade på andra orter.

– Vi går in där vi ser att det finns ett behov och i Nyköping har det varit ganska många externa placeringar. Behovet är mycket större än de platser som finns.

Nytida och Nyköpings kommun ska samarbeta och har ingått ett ramavtal, men vårdföretaget driver inte deras verksamhet på uppdrag av kommunen.

Gruppbostäderna ska vara bemannade dygnet runt. Hur många som behövs i personalstyrkan avgörs av om det även krävs planerade arbetsuppgifter nattetid (så kallad vaken natt).

– Om vi behöver ha vaken natt så räknar vi med tio nya arbetstillfällen i Svalsta och lika många i Tystberga. Och som vi förstod av Nyköpings kommun så är behoven som finns av den komplexa arten, så då brukar vi ha vaken natt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!