Förslaget: Hårdare restriktioner – och hårdare tag

Butiker, köpcenter och gym kan få hårdare restriktioner redan den 10 januari. Regeringen förbereder beslut om åtgärder så fort den nya pandemilagen träder i kraft.

Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.

Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige2020-12-28 12:14

– Vi förbereder det som vi ser är det mest aktuella och nödvändiga. Vi har en situation idag där vi ser en hög smittspridning. Den ökar inte i samma takt, men är fortfarande för hög, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Regeringen skyndar på med den tillfälliga pandemilagen som ska stoppa spridningen av covid-19. I dag lämnades lagförslaget till lagrådet för granskning.

Regeringen siktar på att lagen ska träda i kraft den 10 januari. Det är fem dagar snabbare än vad som tidigare sagts.

Stora befogenheter

Lagen ger regering och myndigheter befogenheter att besluta om bindande åtgärder som begränsar olika verksamheter, till exempel affärer, resecentrum och gym.

– Vilka begränsningar som kan komma beror på typ av verksamhet, vilka risker det finns ur smittspridningssynpunkt och vilka åtgärder som bedöms vara proportionerliga, säger Hallengren.

Vid mycket allvarligt läge så får regeringen besluta om mer långtgående åtgärder.

– Det handlar om nedstängning av butiker, kollektivtrafik, shoppingcenter eller annan verksamhet som omfattas av lagen, säger Hallengren.

Lagen ger även regeringen möjlighet att stänga restauranger. I dag går det bara att reglera tiden för alkoholservering och antalet gäster vid borden.

Stopp för bad?

Lagen är tänkt att gälla fram till den 10 september nästa år. Den ger också befogenheter att i praktiken hindra människor från att vistas på vissa typer av allmänna platser.

Hallengren uppger att lagförslaget ger regeringen möjlighet att begränsa hur stora sällskap som får samlas på till exempel torg, badplatser, stadsparker eller liknande.

Regeringen kan även ge kommunerna rätt att begränsa invånarnas rätt att få vistas på en särskild plats.

– Det kan ju vara en specifik badplats, men beslut kan bara meddelas om det finns en påtaglig risk för trängsel på platsen i fråga, säger Hallengren.

Besluten får däremot inte innebära att människor förbjuds att lämna ett visst område. Det skulle bryta mot den grundlagsfästa rätten till fri rörlighet. Därmed går det heller inte att fatta beslut om utegångsförbud.

Snabba åtgärder

För att inte förlora någon tid har regeringen, samtidigt som lagförslaget tagits fram, även arbetat med förordningar om nya restriktioner. De kan regeringen besluta om så fort lagen trätt i kraft.

Enligt näringsminister Ibrahim Baylan (S) kommer regeringen inom kort att skicka ut ett förslag på remiss om åtgärder mot verksamheter där regeringen anser att problem med smittrisk är som störst.

– Det första steget omfattar rättsligt bindande regler för butiker, köpcenter, varuhus, samt gym och sportanläggningar, säger Baylan.

Även de som har näringsmässig uthyrning av privata festlokaler ska omfattas.

– I korthet kommer reglerna ställa krav på åtgärder för minskad trängsel, säger Baylan.

Han kan dock inte i dag säga hur förordningen kommer att definiera "trängsel".

Böter hotar

Länsstyrelserna ska se till att de åtgärder regeringen beslutar om följs. Om de inte följs kan länsstyrelserna besluta om olika typer av förelägganden, ytterst stängning av en verksamhet.

Föreläggandena kan även innebära vite.

Privatpersoner som bryter mot restriktioner för att minska trängsel på allmän plats kan få böter.

De förordningar med åtgärder som regeringen fattar beslut om ska prövas av riksdagen inom två veckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!