Miljonfusket bland domstolarnas nämndemän ökade i fjol

Antalet anmälningar mot fuskande domare ökade markant under 2019. "Det handlar om nämndemän som missbrukar det allmänna förtroendet."

Anders Jakobsson är överåklagare och chef för Särskilda åklagarkammaren. De handhöll 1153 anmälningar av domare i fjol. Det ledde till att man kunde lagföra hela 879 brott, vilket är rekord.

Anders Jakobsson är överåklagare och chef för Särskilda åklagarkammaren. De handhöll 1153 anmälningar av domare i fjol. Det ledde till att man kunde lagföra hela 879 brott, vilket är rekord.

Foto: Grafik

Sverige2020-06-21 19:00

– Det var jag som åtalade nämndemannen i Eskilstuna Tingsrätt. Han hade begärt ersättning för förlorad arbetsförtjänst, som han inte hade rätt till, och lämnat in falska handlingar om det, säger åklagaren Martin Tidén.

Eskilstunafallet har tidningen uppmärksammat tidigare.

– Domstolen dömde honom för 167 fall av grova bedrägerier och 16 bedrägerier, säger åklagaren Martin Tidén.

Nämndemannen har överklagat till Svea Hovrätt efter att han dömdes till fängelse. Och han är inte ensam. I fjol anmäldes nämndemän för 1153 brott, som sedan handlagts av Martin Tidén och hans kollegor. Det är 999 fler anmälda brott än året innan. Det framgår av siffror som tidningen begärt ut från Särskilda Åklagarkammaren, som utreder när poliser, åklagare, domare, riksdagsledamöter och fängelsepersonal själva är misstänkta för brott.

– Som nämndeman är man domare, och begår man då brott så missbrukar man allmänhetens förtroende, säger Martin Tidén.

Anders Jakobsson är överåklagare och chef.

– Det handlar om en handfull nämndemän som begått bedrägerier. De är att betrakta som domare i det här avseendet, och har begärt ersättningar som de inte har rätt till, säger han.

879 av fallen lagfördes under fjolåret. Det är 878 fler än under 2018. De anmärkningsvärda siffrorna beror på att en handfull nämndemän dömts för över hundra bedrägeribrott vardera.

– Domstolsverket har begärt att få tillbaka de felaktigt utbetalda arvodena – och också tilldömts detta, säger Peter Jernberg på Domstolsverket.

Flera av ärendena är överklagade till Svea Hovrätt, där de inte avgjorts ännu. Ibland kan ett bedrägeri under flera år räknas som ett enda brott, men i exempelvis Eskilstunafallet räknades varje arvodesansökan som ett enskilt grovt bedrägeri. Därför blir anmälningarna så många.

– Så om man begär ersättning tolv gånger per år så är det tolv brott. Pågår det under 3 år så är det 36 brott och så vidare, säger Peter Jernberg.

Brottet blir allvarligare eftersom nämndemännen genom sin handling skadar förtroendet för rättsväsendet, menar överåklagare Anders Jakobsson.

– Dessutom har det omfattat stora belopp sammantaget, säger han.

När en nämndeman misstänks för bedrägeri, finns ofta bevisningen samlad på domstolen där nämndemannen själv tjänstgör. 

– Då går det snabbt att klara upp. Uppklarningsgraden är hög. 75 procent av anmälningarna ledde till lagföring, säger Anders Jakobsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!