Nazistföremål såldes för tusentals kronor på nätauktion

Samlarintresset för föremål med koppling till nazism och Adolf Hitler är stort och priserna höga.

Spiran som var det mest värdefulla föremålet nådde inte upp till minimipriset. 22 000 kronor räckte inte.

Spiran som var det mest värdefulla föremålet nådde inte upp till minimipriset. 22 000 kronor räckte inte.

Foto: Peter Larsson

Sverige2022-04-18 18:45

Vid en nätauktion på Roberts Auktioner i Kungsör (Västmanland) förra helgen hade åtta utrop koppling till Adolf Hitler och nazityskland. Där fanns bland annat klippböcker, bilder, en sigillstämpel och en standarflagga från det svenska nationalsocialistiska arbetarepartiet NSAP. Det fanns även en 25 centimeter hög spira utsmyckad med hakkors och den tyska örnen.

undefined
Åtta utrop från samma säljare fanns med på auktionen.

Standaret i tyg gick för 2 900 kronor, vykort och fotografier för drygt 1 000. För en samling med sju Adolf Hitler-frimärken, en pin och ett ordermärke med svastikor såldes för 2 000 kronor, och sliten stämpel med den tyska örnen för 500.

Spiran är enligt auktionshuset avsedd att kröna en handburen stång på vilken det ska fästas en fana. Trots att toppspiran klubbades för 22 000 kronor gick köpet inte igenom. Priset nådde inte upp till säljarens minimipris. Totalpriset för de sju utrop som genomfördes uppgick till drygt 8 000 kronor, plus avgifter.

Säljaren av de aktuella föremålen är en man i Mellansverige som vill vara anonym. Han säger att han själv köpte sakerna av en familj med nazististsympatier, för många år sedan. 

– Jag delar inte deras övertygelse och har aldrig visat upp sakerna. Jag köpte dem som en investering och är glad att de hamnade hos en samlare, inte hos någon som ska vifta med dem på stan, säger han.

Värdet på spiran som inte såldes uppskattar han till minst 35 000 kronor.

Några legala hinder att sälja, köpa eller äga föremål med det tyska nazistpartiets partisymbol, hakkorset, finns inte.

De får dock inte användas hur som helst. Därtill finns en del etiska aspekter och vissa handlare och säljplattsformar vägrar befatta sig med dem.

Robert Dubreborg, ägare av Roberts Auktioner i Kungsör, säger att han vill vara tydlig med att han tar avstånd från den nazistiska ideologin.

– Men vi säljer historiska föremål, och historien måste ses i vitögat. Vi får acceptera att den perioden fanns, och dessvärre finns än i dag. Det är samlare av krigsmemorabilia, historiska föremål och symbolism som ropar på de här grejerna.

Inte personer som sympatiserar med nazismen?

– Det kan man förstås inte veta. Jag frågar inte.

Finns det några tveksamheter att upplåta bolagets arena för att sprida de här föremålen?

– Det är de första föremål av den typen som vi fått in och sålt på mer än 30 år. Vi säljer dem som historieföremål och historien ska man inte förvanska, det är något som har skett, även om det var illdåd i nazismens anda.

Finns det någon gräns för vad som kan säljas?

– Det skulle vara människorskallar då. Symboliska, historiska, föremål som det handlar om i det här fallet är en helt annan sak. Det finns ett stort intresse från samlare av krigsmemorabilia och militaria från 30- och 40-talen, som letar efter såna här saker.

undefined
Adolf Hitler-frimärken, en pin och ett ordermärke med svastikor såldes för 2 000 kronor.

Enligt Robert Dubreborg har försäljningen i Kungsör passerat utan upprördhet från kunderna.

– Det är nog ingen som tagit illa vid sig, förutom en som hörde av sig. Jag tror att syftet med försäljningen är det viktigaste. Ska man stå och vifta med en nazistflagga på Sergels torg är det beklämmande, men då är det inte vi utan polisen som får sätta stopp, säger han.

Robert Duberborg säger att han vill vara tydlig med att han tar avstånd från "nazismens illdåd".

– Men vi säljer historiska föremål, och historien måste ses i vitögat. Vi får acceptera att den perioden fanns, och dessvärre finns än i dag, säger han.

Mångsidig symbol

Svastikan eller hakkorset är i ag mest känt som en nazistisk symbol. Den användes av nazisterna från 1920 och fanns på Tysklands nationalflagga 1935-1945. Svastikan har dock använts i tusentals år, bland många kulturer, i alla världsdelar utom Australien. Beroende på hur svastikan vrids har den olika betydelser. Den har även symboliserat solen och lycka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!