Tord Löfgren och grannen Urban Persson blickar ner på Tords infiltrationsanläggning, med en sluten låda som renar bad, disk- och tvättvattnet. En pumpbrunn skickar sedan det renade avloppet vidare. En lösning som inte var allt för kostsam och som är skonsam för miljön. Men han och de övriga 172 fastighetsägarna i fritidshusområdet tvingas snart att anslutas till det kommunala VA-nätet.
Det riskerar att bli en dyr historia - närmare en halv miljon kronor per husägare, enligt Trosa kommuns beräkningar.
– Många här är uppgivna. Flera har haft sommarstuga här sedan 1960-talet. Stugorna har ett taxeringsvärde på en halv miljon kronor, lika mycket som det kostar att ansluta sig. Tvingas de till det är det bara att flytta, säger Tord Löfgren.
För att summera en flera års lång strid: 2011 kom kravet om kommunalt VA-nät från länsstyrelsen, med skarpa protester från samfällighetsföreningen och Trosa kommun. Kommunen drev fallet ända till Högsta domstolen där det tog stopp hösten 2013.
Nu måste kommunen välja väg och en snabbutredning ligger för bordet. Tjänstemännen har presenterat tre alternativ för politikerna i teknik- och servicenämnden:
* En överföringsledning från Vagnhärads reningsverk via ledningsnätet i Västerljung, 15 kilometer bort. En dyr lösning men med god samhällsbyggnadsnytta. Blir billigare om fler fastigheter i Gisekvarn ansluts.
* Ett lokalt avloppsreningsverk inom Tofsö med ett fem kilometer långt ledningsnät, bör anläggas ihop med ett nytt vattenledningssystem. Ett billigare men mer komplext alternativ. Ger sämre miljönytta då avfallet går ut i Östersjön.
* En lokal kretsloppslösning med tiotal tankar som fastigheterna ansluts till. Målet är nollutsläpp av kväve och fosfor där näringsämnen återförs till jordbruket, med möjlig anslutning till kretsloppsanläggningen i Hölö. Den billigaste lösningen, som bör kompletteras med enskild lösning för BDT-vattnet.
Länsstyrelsen kräver ett kommunalt huvudmannaskap. Knäckfrågan är om kretsloppet får godkänt eftersom det kräver ett delat ansvar. Bland Tofsöborna är bilden klar, det senare förslaget är att föredra.
– Kostnaden skulle stanna vid max 150 000 kronor, och miljöeffekterna blir bättre. Men det är en juridisk knut som måste lösas, kommunen har sagt att de inte kan drifta 173 tankar, säger Tord Löfgren.
Oavsett val, så är tiden knapp. Senast till 2018 måste vatten- och avloppslösningen vara på plats.
– Det är ett omfattande projekt, som inte görs i ett penndrag. Jag tror kommunen får ansöka om förlängning, annars väntar vite, säger Urban Persson.