Trånga lokaler orsakade skyddsstopp i hemtjänsten

Under onsdag förmiddag rådde skyddsstopp i hemtjänsten i Torshällas lokaler, då personal känt sig otrygga i de små utrymmena.

Skyddsstoppet i hemtjänsten i Torshällas gemensamhetsutrymmen infördes och hävdes under onsdagen.

Skyddsstoppet i hemtjänsten i Torshällas gemensamhetsutrymmen infördes och hävdes under onsdagen.

Foto: Carolina Lundin

Torshälla2020-12-09 17:27

Förra veckan kunde tidningen avslöja att hemtjänsten i Torshälla samlat 32 personer för en arbetsplatsträff i en trång lokal. Under onsdagen stängdes hemtjänstens gemensamhetsutrymmen, i anslutning till Snäckbergets äldreboende, efter att personal larmat om trängsel.

– Man upplever att lokalerna är trånga och oroar sig för rutinerna, så vi håller på att reda i hur vi kan reda i detta, uppgav Juha Stenfors från vård- och omsorgsförvaltningen under förmiddagen. Då pågick en dialog med Arbetsmiljöverket och fackliga representanter.

Men enligt personalen finns fler brister i verksamhetens rutiner.

– Jag har varit på möten som varit under all kritik, samtidigt är det hårda restriktioner när man ska hämta nycklar och byta om. I ett mötesrum kan vi vara ett tjugotal, det har hänt flera gånger. Det är lite paradoxalt, säger en av de anställda, som också uppger att munskydd inte användes vid sammankomster förrän nyligen.

En annan anställd stämmer in i oron.

– Chefen och sex eller sju anställda har blivit sjuka nyligen. Även brukare har blivit smittade. Lokalen där vi byter om är för trång – det är ingen ventilation och jättedålig luft. Vi är fyra grupper som är där nere – det är katastrof. 

Men alla delar inte oron. En tredje anställd frågar sig varför man jobbar inom vården om man är så orolig för att bli smittad.

– Vi har mask, visir, förkläde och handskar när vi träffar de äldre. Jag tror att risken att smitta brukare är ganska liten.

Efter lunchtid hävdes skyddsstoppet i lokalerna.

– Arbetsmiljöverket gör bedömningen att vi har de rutiner som krävs, och att vi har gjort allt vi kunna för att förhindra smittspridning, berättar Juha Stenfors.

Hur ska lokalerna smittsäkras?

– Vi har satt upp rutiner för hur många som får vistas i lokalerna, nu måste vi följa upp med skyddsombuden för att se vad vi kan göra för att råden efterföljs. Vi kanske måste titta på maxgränser och schemaläggning för att inte så många ska vara i lokalerna på samma gång.

Enligt Juha Stenfors kan de bristande rutinerna bero på "coronatrötthet" hos personalen.

– Det är tydligen svårt för medarbetare att hålla restriktionerna. Lokalerna har använts sedan i våras och det har fungerat, även om de inte är rymliga. 

Juha Stenfors bekräftar att det finns konstaterade coronafall i personalstyrkan, men hur många det gäller och om brukare smittats är belagt med sekretess.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!