Tove mer noggrann i jobbet nu

Uttagen i A-landslaget, SM-guld med Linköpings FC och U20-VM. 2016 var ett händelserikt år för Nyköpingstjejen Tove Almqvist, 21. Nu är hon redo för sin tredje säsong i LFC.

10 mars 2017 20:50

Sveriges U23-landslag har nyligen avslutat träningslägret på La Manga. Laget förlorade bägge matcherna mot England (1–3) och Japan (1–3). Tove Almqvist, som tidigare spelat i IFK Nyköping, gjorde bland annat Sveriges ledningsmål mot Japan och menar ändå att lägret var lärorikt såväl individuellt som kollektivt.

– Trots förlusterna tycker jag att vi har utvecklats som lag. Framför allt så gjorde vi en väldigt bra match mot Japan och jag tycker inte riktigt att resultatet speglar matchbilden. Jag tycker att vi har många bra årgångar att bygga laget runt. Man känner för varje dag att vi blir mer och mer som ett lag. Det ska bli kul att se hur bra vi som lag kan bli i framtiden, säger hon.

Vad tycker du om din prestation mot Japan?

– Min fysiska form bra känns bra med tanke på att det är så tidigt på säsongen och att jag inte spelat med alla spelarna. Det är bara att tugga på nu, det känns som att jag är på gång.

Efter lägret i Spanien väntar åter vardagen i Linköping. De regerande svenska mästarna har haft stor omsättning på spelare. Stina Blackstenius (Montpellier), Fridolina Rolfö (Bayern München) och tränaren Martin Sjögren (Norges landslag) och Pernille Harder (Wolfsburg) är tongivande spelare som lämnat föreningen.

Nya namn för i år är bland andra tränaren Kim Björkegren (Hovås/Billdal), finska stortalangen Emmaliina Tulkii, danska landslagsspelaren Maja Kildemoes och anfallare Marija Banušic från Eskilstuna.

Tove Almqvist menar att nye tränaren Kim Björkegrens offensiva fotbollsfilosofi passar henne.

– Jag tycker att han har gjort ett bra jobb hittills. Vi har fått in åtta nya spelare i truppen, men det känns redan som att vi är ett lag. Han styr laget åt rätt håll samtidigt som att han låter oss få ta eget ansvar och initiativ på planen, säger hon.

Har du, jämfört med tidigare år i LFC, förändrat upplägget med träningsdisciplin och taktik?

– Det har alltid varit väldigt hård träning i Linköping, men jag skulle nog säga att det är mer noggrannheten runt fotbollen som har förändrats med till exempel kosten. Som för varje försäsong jobbar man samtidigt upp sig och nu har jag ändå varit i allsvenskan i mer eller mindre tre år.

Tove Almqvist är hoppfull inför den allsvenska premiären.

– Vi har väldigt hög potential i vårt lag och trivs bra tillsammans.

På söndag väntar träningsmatch mot FC Rosengård.

Fakta: Tove Almqvist och läget i LFC

Ålder: 21.

Position: Mittfältare.

Linköpings träningsmatcher 2017

Djurgårdens IF (3–1), Furtuna Hjörring (2–2), Eskilstuna United (1–1), IFK Norrköping (1–1).

Nyförvärv:

Lina Hurtig, Alva Selerud, Marija Banušic, Emmaliina Tulkki, Wilma Thörnkvist, Maja Kildemoes, Johanna Rasmussen, Irma Helin.

Spelarförluster: Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö, Pernille Harder, Renée Slegers, Mariann Gajhede.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Thomas Bennelind

Ämnen du kan följa