Brådskande behov av ny ledning: "Stor investering"

Kommunen skjuter till extra pengar för att kunna bygga en ny ledning till vattentornet i Trosa, som med dagens rör riskerar att tömmas om olyckan är framme.

Vattentornet i Trosa.

Vattentornet i Trosa.

Foto: Magnus Grimstedt

Trosa kommun2020-04-15 05:22

Under de senaste två åren har det varit tre omfattande läckor på ledningen som förser vattentornet i Trosa med dricksvatten. På grund av driftstörningarna har sträckan prioriterats upp när det gäller upprustningsbehov.

– Vi kommer, om allt går som det ska, att bygga en ny parallell ledning för att skapa säkrare leverans. Vi har haft en hel del läckor där, berättar Ulf Hagstedt, teknisk chef på Trosa kommun.

Dricksvattnet i vattentornet kommer från Sörtuna vattentäkt. Ledningarna från Västerljung in mot Trosa är relativt nya och i gott skick, men i tätorten är systemet desto mer slitet. Istället för att ersätta befintliga ledningar vill kommunen bygga en parallell ledning, så att de kan avlasta varandra vid framtida läckor.

Om ingenting görs åt problemet finns det en risk att ytterligare läckor kan leda till att vattenförsörjningen till tornet drabbas. Om det sker kan det bli vattenbrist i hela Trosa.

Investeringen har inte funnits med i de senaste budgetarna, men eftersom arbetet beskrivs som mer eller mindre akut skjuts nu extra pengar till. Hur många kronor det handlar om vill varken politiker eller tjänstemän avslöja, eftersom arbetet inte har upphandlats ännu. Men Ulf Hagstedt beskriver det som en "förhållandevis stor investering".

Den gamla ledningen löper under Smäckbron, men tanken är att den nya ledningen ska dras ner mot hamnen och sedan över Villabron. Arbetet beräknas kunna börja senare i år.

Ett annat orosmoln för vattenförsörjningen som dykt upp den senaste tiden är att det på grund av coronakrisen har blivit svårare att tag på kemikalier som behövs för vattenrening, något som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap flaggade för under påskhelgen.

För Trosas del ska det här dock inte innebära några större problem. Kommunen använder klor för att rena dricksvattnet och järnklorid på reningsverken, men just de två kemikalierna är det ingen brist på.

– Vi har ju så bra grundvatten här. Andra kommuner behöver fler reningssteg innan de kan skicka ut vatten, det är nog där problematiken ligger, säger Ulf Hagstedt.

Däremot håller man just nu på att gå igenom sitt lager för kritiska reservdelar och förbrukningsartiklar som behövs för underhåll av vatten- och avloppsanläggningarna, berättar han. Hittills har det dock inte varit några problem med leveranser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!