När luftfiltertillverkaren Camfil 2010 startade sitt Tech Center på Industrigatan 29 arbetade cirka 45 personer på anläggningen. En tanke med centret var att sammankoppla produktutveckling och maskinbyggande för att korta beslutsvägarna.
Idag arbetar ett 60-tal personer på centret som har utvecklats till ett nav i den globala koncernens forsknings- och utvecklingsverksamhet.
Verksamheten har framförallt vuxit inom produktutveckling. Det handlar bland annat om utveckling av nya filter och av maskiner för tillverkning av filter. Filtren kan rena allt från grovkornigt damm till små partiklar. På centret testas också filter, både Camfils egna och konkurrenters. Företaget testar både nyutvecklade filter och gamla för att säkerställa prestandan.
– Vi har nästan dubblerat styrkan inom produktutveckling. Vi har tagit in helt nya kompetenser, till exempel designers, konstruktörer och programmerare, säger labbchefen Mikael Eriksson.
Koncernen Camfil har sedan 2010 vuxit från cirka 3 500 anställda till 4 500 anställda.
Teknikcentret är 2 500 kvadratmeter stort. Camfil har uppgraderat centret kontinuerligt och startat flera moderna laboratorier. Totalt finns idag fem stycken: ett partikellabb, ett labb för högeffektiva filter, ett labb för molekylärfilter, ett laboratorium för inomhusluftkvalitet och ett labb för gasturbinfilter.
Huvuddelen av de anställda är ingenjörer. Det finns även många mekaniker som skruvar ihop maskinerna.
– Vi bygger maskiner till alla Camfils fabriker. När vi sätter upp en ny fabrik i USA eller Kina eller någon annanstans får den likadana maskiner som de vi har i Trosa, säger Mikael Eriksson.
Utvecklingen av maskinerna har baserats på företagets mångåriga erfarenhet av filtertillverkning.
– Vi har en unik uppsättning maskiner som har bidragit till att möjliggöra vår framgång.
Kommer teknikcentret i Trosa att fortsätta att växa?
– Ja, det är jag helt övertygad om. Vi vill ju expandera och skaffa fler labb så att vi kan utveckla och testa produkter åt olika branscher. Det tillkommer ett par anställda per år. Just nu har vi växt så mycket att det är lite ont om golvyta. Det är en utmaning som vi försöker hitta smarta lösningar på.
Teknikcentret tar emot många besökare.
– Vi har i runda slängar 1 500 personer här per år som vi utbildar i vikten av filtrering och varför man inte ska välja den billigaste utan den bästa produkten, säger Mikael.