Kommunfullmäktiges nästa möte den 29 april kommer att bli en annorlunda tillställning. Antalet ledamöter sänks till 18, och ersättare som inte hoppar in för någon frånvarande ledamot kommer inte att vara på plats. Samtliga åtta partier i Trosa har skrivit på överenskommelsen, med syftet att motverka spridningen av coronaviruset.
– Det här handlar om att minimera kontakterna, det är egentligen ingen dramatik i det. Det är en kraftig åtgärd, men det handlar om en begränsad tid och vi ser inte att det ska påverka den demokratiska processen egentligen, menar Centerpartiets gruppledare John Carlsson.
På riksnivå har regeringens förslag om förändrade demokratiska processer lett till en het debatt, eftersom de styrande vill ha mer makt tillfälligt. Så är dock inte fallet i kommunerna, där de flesta lokala politiker verkar vara överens om vad som behöver göras.
– Det här handlar inte om att vi vill ha mer makt. Vi har varit väldigt tydliga med att vi vill behålla mandatfördelningen utifrån valresultatet, säger John Carlsson.
Även Sverigedemokraterna tycker att uppgörelsen är bra, givet läget.
– Det gäller att inte exponera folk i onödan. Så länge vi håller oss inom kommunallagens ramar tycker jag att det här är okej, säger gruppledaren Bertil Malmberg (SD).
Han är själv 80 år gammal och kommer att lämna plats till ersättare.
– Det får man lov att göra. Sörmland är väldigt drabbat och det gäller att inte spä på det mer. En kraftig sjukdom kräver kraftig medicin, säger Malmberg.
Överenskommelsen gäller fram till sommaren, men samtliga partier har möjlighet att bryta den i förtid.
Nämndernas möten kommer att vara stängda för allmänheten under tiden, och endast "verksamhetskritiska" beslut ska upp på bordet. Motioner behandlas av kommunstyrelsen, och läggs sedan på hög till efter sommaren.
Ledamöter i nämnder och fullmäktige som är över 70, eller som tillhör någon annan riskgrupp, ombeds stanna hemma tills vidare. Under tiden ska kommunen utreda och testa möjligheterna för digital närvaro. För att kunna tjänstgöra på länk krävs att vissa kriterier i kommunallagen ska uppfyllas, men om det inte går att ordna i praktiken kan politiker ändå få vara med och lyssna som "övrig deltagare".
Enligt den nya tillfälliga mandatfördelningen har allianspartierna tio stolar i kommunfullmäktige, de rödgröna sex och Sverigedemokraterna två.