Dramatisk räddning av 300-kilosponnyn

Bara huvudet stack upp när B-ponnyn Pippi i måndags hittades i en bäck. Hon kunde räddas efter en stor insats.

Bara huvudet stack upp när B-ponnyn Pippi.

Bara huvudet stack upp när B-ponnyn Pippi.

Foto: Magnus Grimstedt

Trosa kommun2019-12-03 21:09

När Magdalena Ljungberg skulle kontrollera att alla tre hästar var i hagen på måndagseftermiddagen saknades Pippi, den lilla B-ponnyn som familjen hämtade hem till gården under söndagen.

– Pippi är så liten så jag tänkte att hon kanske står bakom någon buske, men jag såg henne inte, säger Magdalena Ljungberg.

Efter en stund bestämde hon sig för att gå runt hagen och när hon kom längst ner i hagen vid bäcken hördes ett gnäggande ljud.

– Det var Pippi som ropade på mig och det enda jag ser är ett litet hästhuvud som sticker upp ovanför vattenytan. Hon står där typ i vattnet med benen neråt och huvudet uppåt, men hon är lugn, säger Magdalena Ljungberg.

Diket ligger utanför hagen och förmodligen hade Pippis tjocka vinterpäls samt täcke gjort att hon inte känt av elstaketet i den främmande hagen.

Räddningstjänsten tillkallades för att lyckas få upp ponnyn, som väger cirka 300 kilo, från diket. Under hela räddningsinsatsen stod Filippa Ljungberg och höll Pippis huvud ovanför vattenytan.

– Vi var tvungna att se till att huvudet var ovanför vattnet hela tiden så att hon inte skulle drunkna, säger Filippa Ljungberg

Efter en och en halv timmes arbete, lyckades de med gemensamma krafter från all personal få upp Pippi ur diket. Den tillkallade kranbilen stod beredd att rycka in om det sista försöket skulle misslyckas.

– Arbetet på platsen försvårades i och med att det dike som ponnyn fastnat i varit så pass trångt att den kilats fast, något som medförde att det var svårt att få in bärselarna under ponnyn, säger Patrik Nyman, räddningsledare.

När väl Pippi kom upp ur diket kunde hon gå själv och började gnägga.

– Vi hade transporten redo, och lastade henne på en gång. Vi klädde på henne med alla våra kläder och brandkårens filtar, säger Magdalena Ljungberg.

Väl framme i stallet ställdes Pippi i spolspiltan och fick en varm dusch. Hon tempades och veterinären Andreas Sandin kontrollerade att allt var bra. 

Temperaturen gick ganska fort upp och Pippi åt och drack direkt vilket gjorde att Andreas Sundin bedömde att hon var i förhållandevis bra kondition, fast hon hade suttit fast i bäcken.

– Vi hade tre personer som gnuggade henne med frottéhanddukar och Flippa stod och blåste med en hårtork runt hela huvudet och halsen till Pippis stora förtjusning. Det här är en cool treåring, det måste jag säga, förklarar Magdalena Ljungberg.

Räddningstjänsten tillkallades för att lyckas få upp ponnyn, som väger cirka 300 kilo.
Räddningstjänsten tillkallades för att lyckas få upp ponnyn, som väger cirka 300 kilo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!