Föräldralediga får fler förskoletimmar

Från och med nästa höst får föräldralediga och arbetslösa ha sina barn på förskolan 24 timmar per vecka.

Daniel Portnoff (M) la fram majoritetens budget för 2020 på kommunfullmäktiges senaste sammanträde.

Daniel Portnoff (M) la fram majoritetens budget för 2020 på kommunfullmäktiges senaste sammanträde.

Foto: Magnus Grimstedt

Trosa kommun2019-12-03 23:00

En av nyheterna i Alliansens budget för nästa år, som klubbades på tisdagens kommunfullmäktige, handlar om förskoletimmar. I dag får barn till föräldralediga och arbetslösa vistas 20 timmar per vecka på förskolan. Det höjs till 24 timmar.

Förändringen, som beräknas kosta en miljon kronor per år, träder i kraft höstterminen 2020.

– Det var ett av våra vallöften att höja antalet timmar. 24 var det som passade bäst för förskolorna rent schemamässigt, säger kommunalrådet Daniel Portnoff (M).

Resonemanget bakom höjningen är att förskolorna i dag inte utgör barnförvaring, utan till stor del pedagogisk verksamhet som alla barn mår bra av att ta del av innan man börjar i grundskolan.

Liknande reformer har på andra håll i landet mötts av starka protester de senaste åren, då kritiker menar att förskolepersonalen redan i dag går på knäna och inte mäktar med fler barn. Enligt Daniel Portnoff har majoriteten i Trosa dock inte stött på något motstånd under beredningen av den här förändringen.

Lärarförbundets ordförande i Trosa Britten Pettersson är försiktigt skeptisk till reformen.

– Vi måste se hur det fungerar i praktiken och hur de har tänkt förstärka. Men en timme mer per dag innebär ett extra mål mat, antingen frukost eller mellis. Det är redan ett tufft läge på många förskolor, säger hon och fortsätter:

– Det första vi hörde inför valet var 30 timmar, då sa vi ifrån ordentligt. Samma motstånd som funnits i andra kommuner finns också här i Trosa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!