Gäddjägaren hjälper fler att få napp

Fredrik Bäck har hela sitt liv haft ett stort fiskeintresse och sedan flera år tillbaka håller han guidningar i fiske.

Fredrik Bäck kallas för Gäddjägaren då han ofta fiskar gäddor.

Fredrik Bäck kallas för Gäddjägaren då han ofta fiskar gäddor.

Foto: Amanda Ekblad

Trosa kommun2019-11-22 08:22

Vid en hemlig sjö i Sörmland träffar vi Fredrik Bäck som kallas för Gäddjägaren. Till vardags håller han i fiskeguidningar under namnet Trosa Fiskeguide. Förutom att hålla i guidningar jobbar han också med fik på vintern och har ett eget skivbolag som heter Seaweed record. Fredrik Bäck gillar också att skriva och har bloggen Gäddjägaren. 

–  Normalt kör jag guidningar fyra dagar i veckan men det beror på säsong, är det högsäsong kan det vara sju dagar i veckan, säger Fredrik Bäck. 

Under sina guidningar har Fredrik Bäck en mindre båt som han använder på sjön. Sen har han en större båt som utgår från Trosa hamn. Vilken båt han använder beror vad det är för årstid och vad personerna som bokat önskar. 

– Vissa företag vill vara i skärgården för det är väldigt vackert och fint även om fisket har gått ner ganska mycket de senaste åren. 

Högsäsongen för fiskeguidningar är från slutet av våren fram till början på hösten. Fredrik Bäck har under många år tävlat i sportfiske och har också vunnit flera priser.

 – Jag började 2006 och har bland annat vunnit ett SM-guld, ett SM-silver och ett nordiskt mästerskap i Gäddfiske. 

Att börja med fiskeguidningar var inget som Fredrik Bäck hade planerat. 

– Jag pluggade egentligen statsvetenskap och skulle ha praktik på svenska ambassaden i Ankara. Men sen började det bli oroligt där och de drog in de här praktikplatserna. Då visste jag inte riktigt vad jag ville göra men tänkte att det skulle vara kul att guida.

Intresset för fiske har han haft med sig sedan barnsben och många män i hans släkt har jobbat med fiske eller fiskat på fritiden. Fredrik Bäck har en stor erfarenhet av att jobba på sjön. Han har jobbat som skeppare på segelbåtar och gjorde lumpen som båtförare. På Kungliga Svenska Segelsällskapet har han också lärt barn att segla. 

– Havet är mitt element, det är där jag trivs som bäst. Sen finns det något väldigt nice med just fiske, man kan sitta och det är helt lugnt och sen helt plötsligt får man napp och det är fullt adrenalin och aktion.

Rollen som fiskeguide tror Fredrik Bäck har blivit viktigare i takt med att det blir svårare att hitta fisk. 

–  Intresset är större för fiskeguidningar nu. Jag tror att det är så eftersom det har blivit mycket svårare, så rollen har blivit viktigare för att få fisk. Det är svårt för oss guider ibland men det är väldigt ovanligt att jag åker ut en dag och inte får fisk. Jag har även fiskegaranti så om man inte får någon fisk så får man en ny fiskedag. 

Några av de anledningarna till att fisket minskar i Skärgården är att det finns väldigt mycket säl och att det är många yrkesfiskare. Det har också skett en ökning av skarv och utsläpp som gjort att det blivit färre fiskar. 

Sportfiske är något som har fått ett stort uppsving i Sverige. 

– Fisket har verkligen ökat de senaste fem åren. Det är kanske är ett svar på det här med att vi sitter så mycket framför skärmar och hela vår uppkopplade värld.  

När Fredrik Bäck fiskar själv och när han håller i guidningar så släpper han alltid tillbaka fiskarna. Han tycker att det är viktigt att alla som väljer att fiska hanterar fisken bra. 

–  Det är väldigt viktigt om man vill ha ett bra fiske, att man behandlar fiskar på ett bra sätt. Man ska ha bra kunskaper för hur man ska behandla fisken. Det är också en sak som är väldigt implementerat i Sverige, det här med catch and release och att man släpper tillbaka fisken. Det gör också att vi har ett väldigt bra fiske. 

Under fisketuren fiskade Fredrik Bäck upp en stor gös.
Under fisketuren fiskade Fredrik Bäck upp en stor gös.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!