Gångbro blev räddningsplanka till Öbolandet

Vattnet dränkte Edanöbron och bilister kunde inte köra över. Den enda överfarten var en privat gångbro som knyter samman Öbolandet med fastlandet.

Piotr Szczerba som jobbar på  Sjömaskiner möts av springande skolbarn som är på väg till skolskjutsen.

Piotr Szczerba som jobbar på Sjömaskiner möts av springande skolbarn som är på väg till skolskjutsen.

Foto: Magnus Grimstedt

Trosa kommun2020-02-27 20:22

Skolskjutsarna ställdes in och skolbarnen får ta en promenad på gångbron som går parallellt med Edanöbron. Det var många öbor som var glada över att det fanns en bro att ta sig över till fastlandet.

Bakgrunden till att det nu finns en gångbro mellan fastlandet och Öbolandet har att göra med Roberth Eriksson som genom sitt företag Sjömaskiner hade planer på att bygga 20–30 flytande sjöhus som skulle ligga vid bryggan. 

– Från första början ville vi bygga en brygga för att kunna hyra ut båtplatser och anlägga sjöhus. Det var för tolv år sedan som vi ansökte om att få bygglov. Vi påpekade att bron även kunde användas som gång- och cykelväg, säger Roberth Eriksson.

Att bygga bostäder som ligger mot bryggkanten fick Roberth Eriksson inget bygglov för. Men kommunen godkände upplåtande av en brygga mellan fastlandet och Öbolandet. Bryggan tog två år att bygga och blev klar 2018.

– Den här bron har inte kostat kommunen någonting, de har inte betalat en spänn. Bron har vi byggt i egen regi, säger Roberth Eriksson.

Arrendeavtalet på bryggan som Trosa kommun har upplåtit är på tjugofem år.

– Vi har ett avtal som det står att vi ska tillhandahålla möjligheten att använd bron. Däremot behöver vi inte göra något vinterunderhåll av bron. De flesta förstår inte att det här är en privat anläggning utan tror att den är kommunal, säger Roberth Eriksson.

Ansvaret för Edanöbron och vägbanken för biltrafik, har vägföreningen på Öbolandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!