Hampus, 12, nekas skolskjuts trots gipsat ben

Hampus Fahlén, 12 år, har gips på hela vänsterbenet och kan inte ta sig hem från skolan själv. Men kommunen säger nej till skolskjuts: "De flesta har ju faktiskt en försäkring."

Hampus Fahlén skadade sitt knä på ett gymnastikpass. Nu vill familjen ha hjälp med skolskjuts, men Trosa kommun säger nej. Hampus mamma Maria Fahlén menar att kommunen bryter mot skollagen.

Hampus Fahlén skadade sitt knä på ett gymnastikpass. Nu vill familjen ha hjälp med skolskjuts, men Trosa kommun säger nej. Hampus mamma Maria Fahlén menar att kommunen bryter mot skollagen.

Foto: Henrik Norling

Trosa kommun2020-03-13 07:15

Det var under ett gymnastikpass som Hampus Fahlén skadade sitt knä.

– Först kändes det inte så farligt, men när jag skulle ställe mig upp gjorde det ont, berättar han.

Det blev ambulans till sjukhuset i Södertälje, och sedan färd till Karolinska där knät opererades. Tre dagar senare fick Hampus komma hem, gipsad från fot till höft i sex veckor.

Det stod klart att han inte skulle kunna ta sig till och från skolan på egen hand. Men när familjen skickade en förfrågan om tillfällig skolskjuts till kommunen fick de ett snabbt nej.

– De har inte ställt några frågor, utan bara hänvisat till privata försäkringar, säger mamma Maria Fahlén och visar kommunens korta svar på sin telefon.

Trosa kommun har som praxis att inte bevilja tillfällig skolskjuts för skador som sker på fritiden, eftersom kommunens försäkring bara gäller under skoltid och resor till och från skolan.

Enligt skollagen ska alla beslut om skolskjuts fattas baserat på en individuell prövning. Då går det inte att ha en sådan praxis, tycker familjen Fahlén.

– När vi började nysta i det här så insåg vi ju att kommunens praxis inte är förenlig med skollagen. Det blir ju aldrig någon individuell prövning, säger Maria Fahlén.

Ingemar Bergström, kollektivtrafiksamordnare på Trosa kommun, håller inte med:

– Vi gör alltid en enskild prövning. Om man inte är nöjd med det får man överklaga, det är så det fungerar.

Vad ska man göra om man inte har någon barnförsäkring?

– De flesta har ju faktiskt en försäkring som tar det här. När sådant här sker utanför skoltid så blir det också till större del ett föräldraansvar, säger Ingemar Bergström.

En snabb sökning på tillfällig skolskjuts visar att landets kommuner gör olika bedömningar i den här frågan, och på många håll går det bra att få hjälp även när olyckan har varit framme på fritiden. Enligt Ingemar Bergström är det en försäkringsfråga.

– Ja, det är väl där den största skillnaden ligger. Vissa har försäkringar som täcker dygnets alla timmar.

Båda Hampus Fahléns föräldrar arbetar i Stockholm. Logistiken har ändå löst sig tack vare arbete hemifrån och stort stöd från släkt, vänner och personal på skolan. Familjen har också en barnförsäkring, men Maria Fahlén tycker att den här frågan är principiellt viktig.

– Man glömmer bort eleven som hamnar i kläm här. Vi har ju faktiskt skolplikt, konstaterar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!