Husrenovering på husets villkor

Att renovera ett gammalt hus i centrala Trosa kräver en stor portion hänsyn till kulturmiljön. Byggnadsvårdaren Jon Åhlund arbetar just nu med ett sånt projekt på Östra Långgatan.

Jon Åhlund och Hampus Arvidsson vid den orörda marken som kom fram efter att golvet har tagits bort i det gamla huset.

Jon Åhlund och Hampus Arvidsson vid den orörda marken som kom fram efter att golvet har tagits bort i det gamla huset.

Foto: Magnus Grimstedt

Trosa kommun2020-03-29 16:50

Fastigheten i centrala Trosa ska renoveras. Fokus är att bevara gatubilden med de små trähusen. Renoveringen har inletts med ny dränering och avloppsledningar.

– Det första problemet vi har stött på är att leda bort allt vatten från fastigheten. Det är vanligt med äldre hus att marken utanför sakta men säkert höjs. Till slut hamnar man i ett läge där den sträcker sig långt upp på fasaden. Den tar stryk helt enkelt, säger byggnadsvårdaren Jon Åhlund på Åhlund byggnadsvård.

Fastigheten som är en av de äldre i Trosa kommer att renoveras omsorgsfullt, med material som är sunda för huset. Inga täta konstruktioner.

– Huset kommer att återskapas med riktigt trä och linoljefärger. Om det ska isoleras så blir det med organisk isolering –alltså lin, papper eller träullsisolering, säger Jon Åhlund.

Vad är det för fel som ägare till gamla hus gör när de ska renovera?

– Tyvärr har många som ska renovera ett gammalt hus lite fel syn. Man jobbar inte efter de förutsättningar som finns i huset utan vill gärna göra om det. Det handlar om kunskap, att du vet vad du tittar på. Om jag inte vet vad jag ser, så vet jag inte vad jag ska bevara, säger Jon Åhlund.

Blir det inte mycket dyrare att renovera ett gammalt hus än att bygga ett nytt?

– Många tror att det blir dyrare att renovera än att bygga nytt, men så är det absolut inte. I så fall renoverar du med fel metoder.  Mycket av det handlar om ett synsätt när man går in i äldre hus. Man måste lära sig att acceptera skevheter och märkliga planlösningar, annars har man köpt fel hus, menar Jon Åhlund.

Innan grävarbeten i fastigheter i centrala Trosa får påbörjas måste länsstyrelsen informeras.

– Man får inte hålla på och gräva här i marken, särskilt inte i centrala delarna av Trosa och i synnerhet inte inne i byggnadernas grunder där marken i många fall är orörd, utan ett godkännande från länsstyrelsen. Och det tror jag att det inte är många som känner till, så det är bättre att fråga först, säger han.

Parallellt med grävningen för dränering samt renoveringen av huset görs en arkeologisk utgrävning. I marken runt omkring finns rester av gamla byggnader, vilket gör att det tar extra tid.

– Vi kommer vilja ta bort gamla delar som riskerar den nya konstruktionen. Men utgångspunkten är att spara så mycket som det går om det inte stör vår verksamhet, menar Jon Åhlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!