Klimatstrejken har nått Gnesta och Trosa

Den världsomfattande klimatstrejken pågår även i Gnesta och Trosa. Fredagens globala manifestation ökade även engagemanget lokalt.

Trosa kommun 27 september 2019 15:25

Ett femtiotal personer hade samlats i Rönneboparken i Trosa för att följa Greta Thunbergs uppmaning att strejka för klimatet.

– Självklart kommer jag hit för att strejka. Det här kan bli den största mänskliga demonstrationen någonsin globalt, den lilla Greta-effekten. Det är fantastiskt att vi i Trosa kan vara med att bidra till att uppmärksamma klimathotet, säger Göran Florell, som var en av deltagarna i strejken.

En av de drivande krafterna, Emma Netteberg på Fridays for Future, var glad över att det blev en så bra uppslutning.

– Alla behövs, det finns ingen att luta sig emot, allas initiativ och krafter behövs om vi ska lyckas att förhindra den globala temperaturökningen, säger Emma Netteberg.

Eva Hellström, en av de strejkande, var glad över att det var så många vuxna som hade samlats, men saknade barnen.

Även i Gnesta demonstrerades det för klimatet under fredagen. Flera av de medverkande har stått utanför Elektron varje fredag sedan november förra året, då rörelsen Fridays for Future fick fart. En sådan här dag, då det var en stor manifestation globalt, var det fler än vanligt som kom.

– Vi kommer bli ännu fler senare också, för vi har förlängt vår demonstration till klockan två för att fler ska kunna komma, säger Anna Sánchez Lindström. 

Hon är en av eldsjälarna, och brukar vara på plats varje fredag. 

– Idag hoppas vi så många vuxna som möjligt följer Greta Thunbergs uppmaning att strejka för klimatet, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa