Krasch krossade endurodrömmen

Efter att ha tränat över ett halvår inför en av världens tuffaste endurotävlingar Roof of Africa knäcktes drömmen för Joakim Nordlund.

Joakim Nordlund på Södertälje sjukhus i väntan på att få åka till Södersjukhuset för operation.

Joakim Nordlund på Södertälje sjukhus i väntan på att få åka till Södersjukhuset för operation.

Foto: Magnus Grimstedt

Trosa kommun2019-11-22 20:57

Joakim Nordlund, som bor halvårsvis i Trosa, skulle med endurokompisarna Magnus "Mankan" Österberg och Tomas Willinge i december köra en av de svåraste endurotävlingarna i världen. Tävlingen Roof of Africa kallas för "the mother of hard enduro" och går i extrem terräng där det kan vara 35 grader varmt i dalarna medan snön kan ligga kvar på topparna 3000 meter över havet.

Men med två veckor kvar till avfärd var olyckan i förra veckan framme under ett av de sista träningspassen på motorcykeln. Ute i skogen fastnade Joakim Nordlund med motorcykelns fotpinne i en rot och han föll över styret. Men underbenet satt fast under styret, vilket gjorde att knäet knäcktes åt fel håll.

– Det här var väldigt tufft. Jag brukar gilla utmaningar, men det här var universums sätt att skicka en utmaning. Det var egentligen en skitvurpa, säger Joakim Nordlund.

En snabb bedömning av situationen visade att det inte skulle gå att komma fram med varken sjukvårdsbår eller helikopter i terrängen. Benet fick spjälkas på plats med hjälp av en pinne, spännband och tejp. Mankan Österberg släpade Joakim Nordlund ett tiotal meter och lyckades få upp honom på motorcykeln med benet fasttejpat vid fotpinnen.

Då kunde jag köra motorcykeln och stötta med högerbenet och Mankan gick och höll balansen. Smärtan var extrem, jag var nära att svimma många gånger och höll på att tuppa av så det var tufft, det var det, berättar Joakim Nordlund när SN träffar honom på Södertälje sjukhus.

Efter tre kilometers balanserande genom skogen möttes de av räddningstjänsten som hade haft problem att hitta. Makan Österberg konstaterar att det hade underlättat om han hade haft 112-appen, som kan ge koordinater till räddningstjänsten, nedladdad i telefonen.

– Det finns grejer som alltid ska vara med när man kör enduro: första förband, telefon och småsaker för att kunna laga saker som går sönder. Åk aldrig ensam, säger Mankan Österberg.

Joakim Nordlund blev körd till Södertälje sjukhus, men själva operationen kommer att göras på Södersjukhuset. Både skenbenet och vadbenet är av på flera ställen, liksom korsbandet. Den kommande operationen blir avancerad.

De såg ganska direkt att den här operationen klarar de inte av här på Södertälje sjukhus. Så i princip har de spolat av mig, tryckt i mig morfin och lagt mig i sängen här, säger Joakim Nordlund

Avskräcker det här dig från att köra motorcykel i framtiden?

Nej absolut inte det kommer det inte att göra, det var bara otur att jag fastnade, menar Joakim Nordlund.

Magnus "Mankan" Österberg tränar inför endurotävlingar roof of africa.
Magnus "Mankan" Österberg tränar inför endurotävlingar roof of africa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!