Kyrkskolan skolstrejkar för klimatet

Beväpnade med banderoller och affischer ville kyrkskolans mellanstadieelever få Trosas politiker att agera för en bättre miljö.

Skyrkskolans elever samlade för att strejka för miljön.

Skyrkskolans elever samlade för att strejka för miljön.

Foto: Magnus Grimstedt

Trosa kommun2019-11-29 19:55

Ett femtiotal elever från Kyrkskolan i Västerljung hade samlats i Rönneboparken utanför kommunhuset i Trosa för att följa Greta Thunbergs uppmaning om att strejka för klimatet.

Utrustade med banderoller och affischer stod Kyrkskolan mellanstadieelever i den nyfallna snön,  med uppmaningar om vad kommunen skulle kunna göra för klimatet i Trosa.

Oliwer Kenttä, Zacka Chrislan och Tilde Johansson strejkade för klimatet och ville uppmärksamma kommunpolitikerna i Trosa på det rådande klimathotet. De hade tillverkat olika banderoller och affischer med olika budskap för att förbättra miljön.

Greta Tundberg är vår förebild, hon har stått som vi gör här nu, och fryser.

– Vi vill också göra någonting åt klimathotet. Man kan plocka upp skräp och sätta upp solceller på alla tak så att man får mer energi och att äta upp all mat som serveras på lunchen i skolan, säger Oliwer Kenttä.

På banerollerna som skolbarnen håller upp står det "Gratis busskort till skolabarnen" och "cykelväg mellan Västerljung och Vagnhärad". Eleverna har framförallt tagit upp saker som kommunpolitikerna i Trosa kan vara med och påverka.

– Barnen bestämde saker som vi kan åtgärda här i kommunen och det är framförallt en cykelväg från Västerljung till Vagnhärad så att det inte känns att vi bor ute på vischan. Det är den biten som saknas nu. Och att alla nya hus ska ha solceller och att kommunbilarna ska vara eldrivna eller hybrid, säger Annika Rengfelt lärare.

Tilde Johansson, Zack Chrislan och Oliwer Kenttä vill att kommunen tar sitt ansvar för klimatpåverkan.
Tilde Johansson, Zack Chrislan och Oliwer Kenttä vill att kommunen tar sitt ansvar för klimatpåverkan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!