Lågt intresse för föräldraträffar

Bara 16 föräldrar kom till det senaste föräldracaféet på Tomtaklintskolan. Respektlöst och nonchalant, menar föräldern Emma Lundström.

Emma Lundström jobbar på sitt eget företag och är engagerad i ungdomarna i Trosa.

Emma Lundström jobbar på sitt eget företag och är engagerad i ungdomarna i Trosa.

Foto: Magnus Grimstedt

Trosa kommun2019-10-26 18:45

När hon kom hem efter den dåliga uppslutningen på Tomtaklintskolans föräldracafé skrev Emma Lundström ett långt inlägg på Facebookforumet 0156 om situationen för Trosas ungdomar. Ett inlägg som väckte stort engagemang.

– Jag vet hur livet är, det är mycket jämt. Själv har jag en 8-årig son, hund, familj och släkt, eget företag, en bebismage i sjätte månaden och övriga intressen. Full rulle, menar Emma Lundström.

"Mycket bra skrivet”, ”Så kloka ord”, ”Underbart att någon engagerar sig”, och ”Hoppas att fler hakar på” var några av kommentarerna.

– Det blev genomslagskraft på det där inlägget. Det var lite att sticka ut hakan och folk kunde känna sig lite påhoppade, men det var inte meningen att klanka ner på någon. Men det blev en positiv respons och folk tycker att det är bra skrivet, vilket är roligt, säger Emma Lundström.

Föräldracaféet är ett samarbete mellan socialtjänsten, polisen, elevhälsan och fritidsgården. Två möten anordnades i veckan, ett på Hedebyskolan och ett på Tomtaklintskolan. Sammanlagt kom 35 föräldrar till mötena.

– Med så mycket människor som bor i kommunen är det väldigt lite folk som supportar när det väl händer någonting. Som när det är nattvandring eller när det har varit korvgrillning nere i hamnen. Det känns lite som att folk tänker att det inte gäller dem och att de tycker att det är jättebra att det finns men att någon annan kan göra det i stället, säger Emma Lundström.

Hon menar att problemen bland Trosas ungdomar inte handlar om att någon kör för fort med sin epatraktor eller festar på skolavslutningen. Utan att det förekommer droger som cannabis, kokain, amfetamin och ecstasy. Något som på sikt kan komma att beröra alla invånare i Trosa, vartefter ungdomarna växer upp.

Att då inte komma till föräldracaféet möten är både respektlöst och nonchalant, menar Emma Lundström.

– Det är så många människor som ställer upp så att mötena kan genomföras. Som att koka kaffe och ställa fram bullar. De gör det här för att det ska bli någonting bra för våra ungdomar. Det här är ett samhällsansvar, det är inte polisens, skolans eller politikernas. Jag tycker att det är alla invånares ansvar att det här ska fungera, säger Emma Lundström och fortsätter:

– Att gå på mötet kan vara jobbigt men man kan komma dit och ta en kaffe och bulle och sitta och lyssna. Folk är rädda för att man måste komma dit och prestera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!