Länsstyrelsen ogillar spång i vassen

Länsstyrelsen upphäver ett kommunalt beslut gällande strandskyddsdispens för uppförande av spång/brygga i Trosa kommun.

Länsstyrelsens redovisning av strandskyddsarbetet i länet visar att 92 procent av ansökningarna om strandskyddsdispens har beviljats under 2018.

Länsstyrelsens redovisning av strandskyddsarbetet i länet visar att 92 procent av ansökningarna om strandskyddsdispens har beviljats under 2018.

Foto: Magnus Grimstedt

Trosa kommun2019-11-05 19:35

Länsstyrelsen upphäver kommunens beslut gällande strandskyddsdispens för uppförande av spång/brygga men godkänner nybyggnad av bostadshus i Trosa kommun.

En fastighetsägare i Trosa sökte strandskyddsdispens för nybyggnad av bostadshus och en spång/brygga inom sin fastighet, vilket beviljades av samhällsbyggnadsnämnden i Trosa i oktober 2018.

Strandskyddsreglerna är till för att långsiktigt trygga att medborgarna har tillgång till strandområden genom allemansrätten. Dessutom ska strandskyddet bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet.

Samhällsbyggnadsnämnden uppgav som särskilt skäl att området redan tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syfte.

– Det som gjorde att jag kunde godkänna den här spången var att det skulle möjliggöra även för allmänheten att komma ut i vassområdet också. Det var min avvägning i beslutet, att det skulle gynna det allmänna, säger Pia Lindbäck strandskydds- och bygglovshandläggare.

Men länsstyrelsen har en annan uppfattning och river upp kommunens beslut avseende spången/bryggan.

Det beror på hur man tolkar strandskyddslagen och Länsstyrelsen såg inte riktigt på samma sätt som jag gjorde när det gäller spången/bryggan, menar Pia Lindbäck.

Länsstyrelsen har inte heller funnit någon information som styrker att det tidigare förekommit någon spång/brygga på platsen. Beslutet kan överklagas till mark- och miljödomstolen.

– Fastighetsägaren kan överklaga länsstyrelsens beslut, säger Pia Lindbäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!