Det är Trafikverket som tillsammans med Trosa kommun har tagit fram ett förslag för en förbindelse mellan Ådavägen och Västerljungsvägen. Projektet benämns infart västra Trosa och finns med i den regionala planen för transportinfrastruktur i Sörmland för år 2014 till 2025.
Trafikverket har sedan tidigare fastställt en vägplan för infarten och Trosa kommun har valt att finansiera projektet med 60 procent. Anledningen är enligt kommunen att de vill se en hållbar utveckling av Trosa tätort. Resten av 40 procenten finansieras av den regionala planen.
Syftet med hela projektet är att öka trafiksäkerheten och skapa tilltalande boendemiljöer. Det finns också en ambition att det ska bidra till ett bättre företagsklimat och en fortsatt tillväxt av kommunen. Vägplanen är i dagsläget överklagad och Trafikverket inväntar beslut från regeringen. Linda Axelsson som är planchef på Trosa kommun berättar om vad som sker med planerna för infart västra Trosa.
– Trafikverket har fastställt en vägplan för infarten, så själva väglinjen är planerad och klar. Trafikverket har nu påbörjat nästa steg i arbetet och det är att projektera vägen och göra utredningar och kompletterande geotekniska undersökningar.
Förhoppningen är att vägen ska vara ett sätt att förbättra trafiksituationen i Trosa.
– Det är dels att avlasta centrala Trosa med trafik och sen också att få till ett bättre flöde med trafik till västra Trosa som också på sikt kan göra att man kan bygga fler bostäder där.
Daniel Söderberg och Timmy Widholm på enheten Geoteknik & Berg på Bjerking AB arbetar med provtagningarna i marken.
– Vi håller på och gör en geoteknisk undersökning av den nya vägen. Just nu tar vi upp kollprover som sedan kommer skickas upp till ett laboratorium i Uppsala där kommer man göra en undersökning, för att se hur mycket marken orkar med, säger Timmy Widholm.
Tanken med proverna är att man ska se hur mycket tyngd marken klarar av och hur man ska grundlägga marken. Timmy Widholm visar upp flera prover med lera som en maskin har tagit fram 18 meter ner i marken. Provtagningen är ett första steg i processen och sedan tas beslut om fler prover ska göras.
– VI kommer göra en undersökning och sen gör man en översikt och skulle det vara så att det är ett extra känsligt område så kommer man gå vidare med en utredning av det.