Det var i början av oktober som Anna Lysell hämtade sin dotter på dagis i Trosa och var på väg hem till bostaden i Vagnhärad. När hon kom körandes på Ådarakan, väg 218 i Trosa dök plötsligt en stor älgtjur upp framför bilen. Anna Lysell lyckades väja och bromsa så att hon inte körde på älgen.
– Älgen dök upp från ingenstans, jag blev skiträdd, började skaka och fick panik. Min dotter satt där bak och undrade vad som hände. Jag såg den inte alls, det är lite läskigt hela den där vägsträckan från Trosa. Jag är livrädd varje gång jag kör den här sträckan, säger Anna Lysell.
Händelsen fångades av SN:s reporter, som observerat älgen från en annan vinkel och just hade stannat bilen för att ta en bild.
– Min dotter pratar fortfarande om älgen, säger Anna Lysell.
Enligt det nationella viltolycksrådet sker det i genomsnitt mer än en viltolycka var åttonde minut i Sverige. Det innebär att över 63 000 fordon varje år är inblandade viltolyckor. Hittills i år har det rapporterats in 45 072 viltolyckor i hela landet varav 33 785 med rådjur, 3 781 med älgar och 4 993 med vildsvin.
I Trosa kommun har det under året rapporterats in 75 olyckor med rådjur, 3 med vildsvin, 21 med dovhjortar, 5 med älgar, 1 med kronhjort, 1 med mufflonfår och 1 med övrigt djur.
De fem mest viltolycksdrabbade vägarna i Sörmland är riksvägarna 52 mellan Nyköping och Vingåker, 53 mellan Eskilstuna och Nyköping och 55 mellan Malmköping och Flen- Katrineholm. Samt länsväg 214 och 900.
– Så länge som det finns bilar och vilt kommer det att hända olyckor, men det finns mycket som man kan göra för att minska viltolyckorna själv, säger Jens Gustavsson riksviltvårdskonsulent på Jägarnas riksförbund.
Att anpassa farten och att hålla blicken lite extra på vad som händer i dikeskanten är ett sånt exempel. Och vara uppmärksam på om andra bilister varnar för vilt i genom att blinka med helljuset. Om det kommer upp ett djur på vägen är det stor risk att det kommer ett djur efter.
Går det en älgko över vägen är det en stor risk att det kommer en kalv efter. Och nu när vi är i älgbrunsten så kan det mycket väl komma en älgtjur efter. De flesta olyckor sker i gryning och skymning för det är då djuren rör på sig, säger Jens Gustavsson och påpekar att just gryning och skymning så här års också är de tider då många åker till och från jobbet.