Nytt avtal: Kalkbruksvägen får rondell

Under Ostlänkenbygget ska korsningen Kalkbruksvägen/väg 218 bli en rondell. Kostnaden beräknas till 15 miljoner kronor.

Solberga pekas ut som ett viktigt exploateringsområde i framtiden. Nu ska en rondell byggas för att underlätta trafiksituationen på väg 218 i samband med Ostlänkenbygget.

Solberga pekas ut som ett viktigt exploateringsområde i framtiden. Nu ska en rondell byggas för att underlätta trafiksituationen på väg 218 i samband med Ostlänkenbygget.

Foto: Yvonne Perkins

Trosa kommun2019-11-25 19:10

Trosa kommun och Trafikverket har kommit överens om det första medfinansieringsavtalet inför bygget av Ostlänken. Den mest konkreta punkten handlar om en rondell i korsningen mellan väg 218 och Kalkbruksvägen, en redan i dag hårt trafikerad plats.

Förutom att underlätta för infartstrafiken, och för kommande trafik västerut mot den kommande stationen i Vagnhärad, lär en avfart även byggas mot öster. Där ligger Solbergaområdet, som i översiktsplanen pekas ut som ett av kommunens viktigaste exploateringsområden i framtiden.

– Vi har stora intressen i att hitta en bra trafiklösning på platsen, som kommer att behövas redan under byggtiden. Det här är en bra överenskommelse, säger samhällsbyggnadschefen Mats Gustafsson.

Kostnaden för rondellen beräknas bli 15 miljoner kronor, där Trosa kommun betalar en tredjedel och Trafikverket resten. Alliansen i Trosa höjde skatten med 40 öre 2017 för att finansiera statliga infrastrukturprojekt, och det här är ett exempel på en sådan kostnad.

Avtalet innebär också att Trafikverket ska bygga en gångbro över järnvägen vid Lundbyterrängen, ett populärt friluftsområde som annars riskerar att bli svåråtkomligt. När bygget är klart ska kommunen ta över driften av bron.

Därtill regleras användningen av stenmassor från framför allt den långa tunneln under Tullgarn, som både kommunen och Trafikverket önskar använda som utfyllnad vid det nya stationsområdet i Vagnhärad.

– Det blir en vinn vinn-situation, säger Mats Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!