När Trosabon Michel Silverstorm, VD på Moderna Trähus, var på besök hos arkitekten Pontus Öhman på Strandvägen i Stockholm fick han syn på en tidning med en artikel om att det är svårt att hitta mark att bygga nya bostäder på.
– Jag tittade ut genom fönstret, såg bergväggen på andra sidan vattnet och frågade högt om vi inte skulle hänga upp ett tjugotal bostäder som fågelholkar på bergväggen. Vi skrattade, sen var det ingenting mer med det, säger Michel Silverstorm.
Men framemot lunch när idén hade mognat lite, tänkte vi att det kanske inte var en så dum idé ändå det där med holkarna som bostäder. Pontus Öhman satte sig ner och ritade som ett idékoncept tillsammans med Elisabetta Gabrielli från Milanobaserade arkitektkollektivet Archiground. Michel Silverstorm tog fram idéer på en träkonstruktion som skulle vara så energismart som möjligt. Därefter skapades en hemsida och namnet Nestinbox registrerades.
– Vi lanserade det som ett idékoncept där vi gick ut och sa att vi kan hänga upp en 2,5-rumslägenhet på en klippvägg. Sen var det inte så mycket mer med det, säger Michel Silverstorm.
Men idén med fågelholkar fick media från hela världen att höra av sig, tidningar från England, Canada till och med Le Figaro från Frankrike. Ett tv-team från Japan som passerade Stockholm på väg till ishotellet i Jukkasjärvi och ville gärna komma och besöka ett Nestinbox.
– Men det japanska tv-bolaget förstod inte att bostäderna inte fanns. Så det blev katastrof när de förstod att de inte skulle kunna gå in i någonting, säger Michel Silverstorm och ler.
Projektet presenterades för Boverket 2018 som en innovativ lösning på bostadsbristen i urbana miljöer genom att bygga fågelholkar med en så liten miljöpåverkan som möjligt. Projektet blev beviljat 75 procent av de totala projekteringskostnaderna på 2,2 miljoner.
Nu har idén kommit ungefär halvvägs och många frågetecken om bergsinfästningar, hållfasthet, träkonstruktioner, vatten, avlopp och brandskydd har klarats ut. SN:s läsare är bland de första att få se en glimt av de färdiga modellerna.
– Men du kommer inte få se de sista konstruktionsritningarna och såna saker. Jag är helt enkelt förbjuden att visa det. Men nu vet vi att det går att bygga och vi vet hur vi ska göra, säger Michel Silverstorm och avslöjar att lanseringen kommer att ske i samband med Almedalsveckan i sommar.