Portnoff sågade S-budget: "Kreativ bokföring"

Varken majoritet eller opposition höll tillbaka under tisdagens budgetdebatt, där antalet inflyttade Trosabor hamnade i fokus.

Daniel Portnoff (M) la fram Alliansens slutgiltiga budget för 2020 på kommunfullmäktiges sammanträde på tisdagskvällen.

Daniel Portnoff (M) la fram Alliansens slutgiltiga budget för 2020 på kommunfullmäktiges sammanträde på tisdagskvällen.

Foto: Henrik Norling

Trosa kommun2019-11-27 13:42

Det är tuffa tider för många kommuner just nu, och runtom i landet tvingas många skära ned på skola och omsorg när högkonjunkturen avtar. Men Trosa tuffar på som vanligt, tack vare en välfungerande styrmodell. Det konstaterade kommunalrådet Daniel Portnoff (M) under tisdagens budgetdebatt.

Majoriteten räknar med ett reformutrymme på drygt 13 miljoner kronor nästa år, och lägger bland annat krutet på att få fler kommunanställda att jobba heltid och på en ökning av antalet förskoletimmar för barn till arbetslösa och föräldralediga.

– Vi måste använda vår välutbildade personal mer än vi gör i dag. Vi tror att det är en viktig del i kompetensförsörjningsfrågan, säger Daniel Portnoff.

Oppositionsrådet Magnus Johansson (S) är dock kritisk till de siffror som Alliansens budget vilar på. Han menar att inflyttningen är betydligt högre i verkligheten, jämfört med statistiken i budgetunderlaget. Socialdemokraternas budgetförslag räknar med 100 extra invånare, vilket de menar skulle leda till 12 extra miljoner.

Av dessa vill S lägga 3 miljoner kronor på förskolan, och 5 miljoner på förskola och grundskola i Vagnhärad.

– Vi vill se en bred satsning över hela linjen, menar Magnus Johansson.

Portnoff tog dock fram stora sågen när han ställde sig i talarstolen och kommenterade S-budgeten:

– Det Socialdemokraterna gör här skulle jag vilja kalla för kreativ bokföring. Ni sätter sprätt på pengar som inte går att sätta sprätt på. Det här är det sämsta budgetförslaget jag har sett från S på väldigt länge.

Oppositionen svarade med att anklaga Alliansen för att medvetet lägga snåla budgetar, gömma undan buffertar och sedan glädjas åt överskottet när bokslutet kommer. Miljöpartisten Björn Källström påpekade också att majoriteten inte budgeterar för att nå tvåprocentsmålet (resultat motsvarande minst två procent av skattenettot) som de själva har beslutat om.

– Det är lite respektlöst, eller till och med vårdslöst, att bara bortse från det när man lägger en budget, konstaterar Källström.

Även Bertil Malmberg (SD) gav sig in i debatten. Han kritiserade bland annat majoritetens ambition att köpa in fler elbilar eftersom "grunden för detta bör starkt ifrågasättas", och dess hållning i migrationsfrågan.

– Jag vill på goda grunder hävda att ordet flyktingar är starkt missvisande. Migranter vore ett mer korrekt ordval, menar Malmberg.

Oppositionsrådet Magnus Johansson (S) tycker att kommunen borde budgetera för högre inflyttning.
Oppositionsrådet Magnus Johansson (S) tycker att kommunen borde budgetera för högre inflyttning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!