Redan i oktober 2017 klubbade kommunfullmäktige detaljplanen som skulle möjliggöra sju nya bostäder på Trosa golfklubbs mark vid Lagnöviken. Sedan flera år är tomterna schaktade och utmärkta med trästolpar, exakt 300 meter från strandkanten.
Men ännu har inga hus byggts.
– Det här har tagit väldigt lång tid, konstaterar golfklubbens tillförordnade ordförande Bo Olofsson.
Våren 2018 gick länsstyrelsen in och hävde detaljplanen, eftersom platsen bedömdes som olämplig för nya bostäder. Risken för översvämningar beskrevs som alltför hög, särskilt på Uddbyvägen som skulle bli infartsväg till de planerade husen.
Både golfklubben och kommunen har hela tiden hävdat att en sockelhöjd på 2,3 meter borde räcka för att få bygga på platsen, och kommunen överklagade också hävningsbeslutet. Men nu har alltså regeringen, som är högsta instans i den här typen av ärenden, satt ned foten drygt två år efter att Trosas politiker godkände planerna.
I ett beslut undertecknat av bostadsminister Per Bolund (MP) framgår det att regeringen går på länsstyrelsens linje:
"Det kan i detta fall inte anses vara tillräckligt att enbart införa en planbestämmelse som anger en lägsta nivå på färdigt golv", skriver regeringen.
Bo Olofsson är långt ifrån förvånad över beslutet, men han håller inte med regeringen i sakfrågan.
– Sockelhöjden klarar vi med god marginal, och det finns redan framdraget vatten och avlopp. Den här platsen är som gjord för att bygga på. Med länsstyrelsens sätt att se det skulle det inte gå att bygga någonting på hela Lagnöhalvön, säger han.
Golfklubben har ännu inte tagit ställning till hur man ska gå vidare i ärendet.
Björn Wieslander, mark- och exploateringschef på Trosa kommun, menar att det är upp till golfklubben vad som händer nu.
– Vi får se hur fastighetsägaren vill göra.
Det är ganska höga vattennivåer just nu, finns det en oro hos befintliga fastighetsägare längs kusten?
– Det här är ju en återkommande fråga som har funnits i Trosa så länge jag kan minnas, säger Björn Wieslander.
Länsstyrelsen menar att hela planområdet riskerar att översvämmas redan i dag, och att situationen kan förvärras i takt med klimatförändringen. Landhöjningen i Sörmland väntas fortsätta fram till omkring 2040, något som motverkar stigande vattennivåer. Men därefter ser prognoserna dystrare ut.