Reste utomlands – krävs på 257 272 kronor

En man i 50-års åldern krävs på en stor summa pengar av Försäkringskassan.

Mannen ska ha rest utomlands utan att ansökt om det hos Försäkringskassan.

Mannen ska ha rest utomlands utan att ansökt om det hos Försäkringskassan.

Foto: Helena Landstedt/TT

Trosa kommun2019-10-28 06:45

En Trosabo krävs nu på en stor summa pengar av Försäkringskassan. Försäkringskassan ska ha gjort bedömningen efter att det framkommit uppgifter utifrån att mannen periodvis ska ha uppehållit sig utomlands. Enligt uppgifter som nått myndigheten ska mannen vid ett flertal tillfällen befunnit sig utomlands flera månader i sträck under perioden 2017-2019 utan att ha ansökt om att få behålla sin sjukpenning. Mannen ska under den perioden fått hel sjukpenning.

Enligt Försäkringskassans krav så ska man, om man får sjukpenning, förutom att informera om förändringar i inkomst eller liknande, ansöka om lov att få behålla sjukpenningen om man reser till länder utanför EU, EES* eller Schweiz. Något som mannen inte gjort. (Reser man inom EU, ESS eller Schweiz behöver man inte ansöka om att få behålla sin sjukersättning.)

Efter en utredning av det egna ärendet på Försäkringskassan har man konstaterat att mannen inte fått något medgivande från Försäkringskassan att resa utanför EU, EES eller Schweiz. Därför bedömer nu myndigheten att de betalat ut för mycket sjukpenning till mannen under perioden december 2017 till april 2019. Försäkringskassan bedömer även att mannen inte har några särskilda ekonomiska eller andra omsättningar som gör att han skulle kunna slippa att betala tillbaka den felaktiga sjukpenningen.

Mannen är nu skyldig att betala tillbaka  257 272 kronor till Försäkringskassan för felaktig utbetald sjukpenning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!