Så firar du en klimatvänlig jul

Julen är en riktig energibov och här finns mycket arbete att göra för att få vår mest populära högtid att bli energismart.

Charlotte Jibréus och Rickard Österlund energi- och klimatrådgivare i Trosa, Gnesta, Oxelösund och Nyköping,

Charlotte Jibréus och Rickard Österlund energi- och klimatrådgivare i Trosa, Gnesta, Oxelösund och Nyköping,

Foto: Magnus Grimstedt

Trosa kommun2019-12-12 08:10

Julen är en riktig energibov. Det finns mycket arbete att göra för att få vår mest populära högtid mer klimatsmart.

Med hjälp av små enkla medel kan jultiden bli både klimat- och energismart, tipsar Rickard Österlund, energi- och klimatrådgivare i Trosa, Gnesta, Oxelösund och Nyköping,

– På marknaden i dag är det ledlampor i all julgransbelysning. Det kan rent av vara svårt att få tag i någon gammal med glödlampor, men om det säljs ut något väldigt billigt, då ska man passa sig, säger Rickard Österlund.

En ny ledlampa på sex watt har samma ljusmängd som en gammal matt sextiowattslampa. Effekten som står i watt på lampan är nämligen inget mått på hur starkt lampan lyser. Däremot förbrukar sex wattslampan bara en tiondel så mycket energi som en vanlig glödlampa.

– Tänk dig att du har flera miljarder lampor i hela världen så gör det en ganska så stor skillnad, säger Rickard Österlund

Förut var ledbelysning förknippat med starkt lite blåaktigt ljus, vilket gjorde att många inte ville ha den. Men ledlamporna har utvecklats och i dag fins de i olika utföranden och färgtemperaturer.

– En ledlampa har en mycket lång livslängd mot en halogen- eller glödlampa. Det är en avsevärd skillnad. De gamla lamporna hade kanske en livslängd på 2000 timmar medan en ledlampa kan ha en livslängd upp till 50 000 timmar, säger Charlotte Jibréus, även hon energi- och klimatrådgivare. 

Men inför julen är det inte bra ny ledbelysning som kan spara energi. Även i köket finns en hel del besparingar att göra.

– Sätt lock på grytor när julmaten ska lagas. Tänk på om det går att välja närodlat och närproducerat, och plocka in lite vegetariska alternativ, säger Charlotte Jibréus.

Genom att utnyttja eftervärmen från både spisen och ugnen och ta vara på den värme som julgästerna sprider går det också att sänka inomhustemperaturen några grader.

– Om man har en gammal spis så är det effektivare att koka upp vattnet i en vattenkokare. Det går mycket fortare och är mycket mer energieffektivt. Ett bra tips när du ska koka potatis är att stormkoka upp vattnet, stäng av plattan och sätt på locket. Låt stå i 30 minuter så är potatisen färdig och klar men inte sönderkokt, säger Rickard Österlund

Julmatsgrytor som behöver svalna, kan kylas av utomhus. Och frysta varor som ska tinas kan läggas i kylskåpet och på så vis bidra till kylan, ett sätt till att spara på energin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!