Så ska Trosa och Vagnhärad växa i framtiden

Kommuninvånarna bjuds på en blick in i farmtiden när Trosas nya översiktsplan nu går ut på samråd.

Mats Gustafsson samhällsbyggnadschef, Linda Axelsson planchef och Tomas Landskog (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämden.

Mats Gustafsson samhällsbyggnadschef, Linda Axelsson planchef och Tomas Landskog (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämden.

Foto: Magnus Grimstedt

Trosa kommun2019-11-28 19:40

Trosa kommun tar fram en ny översiktsplan omkring vart femte år,  den innehåller den långsiktiga planeringen av mark- och vattenanvändningen i hela kommunen. Nu har översiktsplanen 2020 gått ut på samråd. 

– Fastlagd kurs för Trosa kommun står alltid på sidan två i budgeten sedan 2007, som är bottenplattan för hur kommunen långsiktigt planerar verksamheter och användning av mark och vatten. Många är nog väldigt avundsjuka på att vi har en sådan sida, säger Tomas Landskog (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Översiktsplanen är vägledande och ska, i stora drag, visa på områden som är lämpliga för olika ändamål i framtiden. Planen är också en redovisning av allmänna intressen där till exempel värdefulla naturområden ingår.

– Det är viktigt att tänka på att översiktsplanen är rådgivande. Nästa steg är detaljplaner, det här är starkt rådgivande för oss i vår myndighetsutövning. Den ska peka ut riktlinjer för kommunen på kort sikt: fem till tio år. Och även blicka framåt på 30 års sikt, säger Linda Axelsson, Planchef.

Översiktsplanen kommer att visa på områden som kommer att byggas ut och områden som kommer att bevaras.

– Meningen med att ha en översiktsplan är att inte bara bygga ett bostadsområde, utan att bygga samhällen, säger Mats Gustafsson, samhällsbyggnadschef.

Västerljung är den geografiskt största kommundelen. Där har kommunen planlagt för nya bostäder.

– Då har vi tillsammans med fastighetsägarna planlagt och förberett för att det ska dras ut kommunalt vatten och avlopp. Det gör att den delen av Västerljung kan utvecklas på ett annat sätt, säger Linda Axelsson.

I Trosa vill kommunen förtäta i förorterna och förbättra kollektivtrafikstråk väster ut mot Västerljung och Nyköping, och norrut mot Vagnhäradstationen och Södertälje.

Kommunen har också fört en lång dialog med Trafikverket om att ta över Stenungsvägen.

– Den är ganska smal och har låg standard och det har varit diskussioner om vad man kan göra med den. Det kommer nog landa i att kommunen tar över den vägen från Trafikverket.

Och det gör då att det skapar andra förutsättningar för ett framtida kollektivstråk, för tidigare har det inte gått att köra bussar på Stenungsvägen, berättar Linda Axelsson.

Centrumutvecklingen runt busstorget, Konsum och bakom Ankaret som är en entré till Trosa torg är en annan viktig del i översiktsplanen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!