Skickades hem med alvedon – hade cancer

När en patient sökte sig till vårdcentralen i Trosa skickades han hem med alvedon. Senare visade det sig att mannen hade cancer.

En anhörig till en manlig patient har anmält vårdcentralen i Trosa efter att mannen skickades hem med rådet att vila och äta alvedon – trots att han hade lymfkörtelcancer.

En anhörig till en manlig patient har anmält vårdcentralen i Trosa efter att mannen skickades hem med rådet att vila och äta alvedon – trots att han hade lymfkörtelcancer.

Foto: Jens Alvin/arkiv

Trosa kommun2019-11-01 06:32

En manlig patient sökte vård på vårdcentralen i Trosa vid upprepade tillfällen under den första halvan av året. Enligt den anmälan som en anhörig skickat in till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska mannen haft långvarig feber, halsont, svullnad i halsen och drabbats av viktnedgång. 

Vid det första besöket skickades han hem med rådet att vila och äta alvedon. När mannen sökte vård ytterliggare en gång skickades han återigen hem, men den här gången av en annan läkare. 

Vid ett senare tillfälle tog han återigen kontakt med vårdcentralen för att få en remiss till öron, näsa och hals. Enligt anmälan ska mannen ha bemötts hånfullt av läkaren, men efter argumentation beviljats en remiss till Sophiahemmet i Stockholm. 

Patientens besvär förvärrades och han hade stora svårigheter att svälja och andas. Vid en ny kontakt med vårdcentralen nekades han vård med hänvisning till att en remiss redan hade skickats. I och med att mannen hade så pass hög feber tillkallades ambulans och han fördes till akuten på Nyköpings lasarett, för vidare färd till Mälarsjukhuset. 

Där konstaterades att mannen drabbats av lymfkörtelcancer och blev inlagd i respirator i över tre veckor. Enligt anmälan ska läkaren ha sagt att det är "svårt att predikera framtiden för denna patient". I början av oktober behandlades mannen för sin cancer, men ska också ha drabbats av svåra fysiska och psykiska men på grund av den långa nedsövningstiden.

I sin anmälan ställer sig mannens anhörig frågande till det hånfulla bemötandet som en av läkarna på vårdcentralen uppvisade. Den anhöriga undrar också varför mannen inte utreddes vidare på en gång eftersom hans hälsotillstånd blev allt sämre. Hade det skett, menar anmälaren, att provtagning kunnat ske tidigare och att respirator kunnat undvikas. 

IVO väntar på ett utlåtande från vårdcentralen för att kunna fatta ett beslut.  

Susanne Rehn Svensson är verksamhetschef på vårdcentralen i Trosa. Hon kan inte uttala sig i det enskilda fallet, men säger att det kan vara svårt att fastställa en diagnos i ett tidigt skede. 

– Symptom kan vara symptom på många olika saker, men det är beklagligt att man inte upptäcker cancer förrän senare, säger hon. 

Hur ser du på att en läkare beter sig hånfullt mot patienter?

– Man nekar ingen remiss om det finns en bedömningsgrund för det. Bemötandet är en viktig fråga och det är aldrig acceptabelt att bemöta en patient dåligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!