Socialministern krävs på svar om tomt Lövsta

Riksdagsledamot från Västerljung kräver socialministern på svar om Lövsta, som står tomt för miljonbelopp.

Socialminister Lena Hallengren (S) krävs på svar om Lövsta av Martina Johansson (C). "Man behöver komma till ett beslut om Lövsta", säger hon.

Socialminister Lena Hallengren (S) krävs på svar om Lövsta av Martina Johansson (C). "Man behöver komma till ett beslut om Lövsta", säger hon.

Foto: TT/Sandra Nordin

Trosa kommun2019-11-28 20:05

Tidningen har tidigare skrivit om Lövsta ungdomshem, som står tomt sedan i våras. Skälet som angavs av Statens institutionsstyrelse var personalbrist. Strax innan hade nyheten om att en vikarie misstänkts för våldtäkt mot barn briserat. Utredningen lades senare ned. Tiden innan hade också kantats av olika nyheter om brister på institutionen. 80 personer blev omplacerade eller sades upp.

Men hyreskontraktet gäller fortfarande, vilket tidningen tidigare skrivit om. Drygt 10 miljoner kronor kostar Lövsta Sis varje år, och avtalet sträcker sig till 2035 – vilket innebär en total kostnad på 152 miljoner. Det för lokaler som alltså står tomma. 

Det här har fått riksdagsledamoten Martina Johansson, centerpartist från Västerljung, att reagera, och nu kräver hon svar från socialminister Lena Hallengren (S). 

– Det har snart gått ett år, och det verkar inte som att Sis har bestämt sig för hur de ska göra med Lövsta, oavsett om de ska öppna eller inte. Man behöver komma till ett beslut, oavsett vad de bedömer är det rätta. Man kan inte betala så mycket i hyra till en verksamhet man inte bestämt vad man ska göra med, säger hon, och fortsätter:

– Så mycket skattepengar kan inte gå till en tom lokal. Sen är inte jag människa att göra bedömningen om vad som är det bästa för Lövsta, det måste göras professionellt av de som är centralt ansvariga, men ett beslut måste man ta tycker jag. 

Martina Johansson har riktat sitt spörsmål till Lena Hallengren i form av en skriftlig fråga. 

Riksdagsledamöter har tre olika sätt att ställa frågor till statsråd. De tre sätten är interpellation, som besvaras muntligt i riksdagens kammare och ofta följs av en debatt, en muntlig fråga, som till skillnad från interpellation inte är inskickad i förväg, och så en skriftlig fråga. En skriftlig fråga måste besvaras med ett skriftligt svar.

I sin fråga skriver Martina Johansson att det finns ett stort behov av platser på ungdomshem.

– Det är den uppfattningen jag fått, att det finns en brist på platser på ungdomshem. Och i min fråga undrar jag om socialministern anser att det finns tillräckligt många platser inom Sis idag. Om inte, kan det ju vara aktuellt att se över Lövsta. Om det inte är aktuellt att öppna Lövsta måste man se över om man kan komma ifrån hyreskostnaden eller prioritera om så man kanske kan ha annan verksamhet där. 

Socialministern har till den 4 december på sig att svara. 

Lövsta ungdomshem stängdes i våras.
Lövsta ungdomshem stängdes i våras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!